Diverse

Un mare regizor francez a ales sinuciderea asistată. De ce a ales această moarte Jean-Luc Godard la 92 de ani

Un mare regizor francez a ales sinuciderea asistată. De ce a ales această moarte Jean-Luc Godard la 92 de ani

Unul dintre cele mai importante valori ale lumii, regizorul Jean-Luc Godard, a murit marţi la vârsta de aproape 92 de ani. Potrivit informațiilor oferite de AFP, consilierul acestuia a mărturisit că artistul a ales sinuciderea asistată.

„A recurs la asistenţa legală în Elveţia pentru moarte voluntară”

Din ceea ce ce se cunoaște, Jean Luc Godard a avut mai multe probleme medicale, iar suferința prin care trecea era imensă, așa că a vrut să pună capăt acestui chin și să treacă mai repede în lumea drepților. ”Domnul Godard a recurs la asistenţa legală în Elveţia pentru moarte voluntară ca urmare a unor <<multiple patologii invalidante>>, potrivit termenilor raportului medical”, a explicat Patrick Jeannere, consilierul regizorului.

Va fi incinerat

„Jean-Luc Godard a murit liniștit acasă, înconjurat de cei dragi”, au declarat soția sa Anne-Marie Mieville și producătorii într-un comunicat publicat în presa franceză franceze. Potrivit Reuters, nu va existat nici un fel de ceremonie oficială, întrucât Godard va fi incinerat.

Organizația Exit furnizează asistență pentru sinucidere

În acest moment în Elveția, există mai multe forme de asistență pentru deces, printre care eutanasia pasivă şi asistenţa pentru sinucidere, cea din urmă fiind cea mai comună practică.

Chiar dacă nu este reglementată, potrivit Agerpres, este autorizată în anumite condiții. Cea mai cunoscută organizație care asigură asistență pentru sinucidere în cadrul legii atâta vreme ”cât niciun motiv egoist” nu le poate fi reproşat este Exit. Aceasta a ajutat anul trecut nu mai puțin de 1200 de oameni să moară.

Recompensat cu un Oscar

Jean-Luc Godard a văzut lumina zilei pe 3 decembrie 1930, al Paris, și a fost pionier al Noului Val francez. Printre filmele celebre ale sale se numără „À bout de souffle”, (1960), „Une femme est un femme” (1961), „Pierrot le Fou” (1965), „Alphaville” (1965) şi „Je vous salue, Marie” (1985). În anul 1983, regizorul a primit Leul de Aur la Veneţia pentru „Prénom Carmen”.

De asemenea, el are în palmares un Oscar în anul 2011, două Cesar și multe alte trofee onorifice din partea unor festivaluri precum Veneţia şi Locarno. De asemenea, la Cannes a primit premiul juriului pentru „Adieu au langage”.

Sursă foto: evz