Actual

Un nou cutremur în România! Unde a avut loc seismul

nou-cutremur-romania

Luni dimineață a avut loc un nou cutremur în România. Din fericire magnitudinea activității seismice nu a fost atât de mare.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat că luni dimineaţă, la ora 3.54, a avut loc un nou cutremur în România. Epicentrul mișcării tectonice a fost în judeţul Buzău.
Conform datelor institutului, seismul a avut magnitudinea 2,2 grade şi a avut loc la adâncimea de 19,5 kilometri. Potrivit sursei citate, cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Buzău (34 km), Focşani (55 km), Brăila (57 km), Galaţi (67 km) și Slobozia (71 km), conform mediafax.

Încă un cutremur în România

Tot azi-noapte, cu doar 10 minute înaintea seismului din Buzău, a mai avut loc un cutremur în România. Seismul a avut loc la ora 3:43, în Muntenia, Brăila. Cutremurul a înregistrat o magnitudine de 2,3 grade, iar epicentrul a fost la o adâncime de 13,4 km, potrivit datelor transmise de INCDFP.
Seismul a avut loc în apropierea următoarelor orașe: Galați (8 km), Brăila (12 km), Tulcea (66 km), Focșani (73 km), Buzău (95 km) și Bârlad (98 km).

La finalul lunii trecute, pe 27 august, a mai avut loc încă un cutremur în România în zona seismică Vrancea, Buzău. Cutremurul, care a avut loc la ora 2.07, a fost slab și a înregistrat o magnitudine de 3 grade. Epicentrul mișcării tectonice s-a aflat la adâncimea de 124,5 km. Seismul a avut loc în apropierea următoarelor orașe: Buzău ( 44 km), Ploiești (5 km), Brașov (66 km), Sfântu-Gheorghe (70 km), Focșani (72 km) și Târgoviște (88 km).

În aceeași zi a mai avut loc un cutremur în România, la ora 6 dimineața, în Oltenia, Gorj. Magnitudinea seismului a fost de 2,2 grade, iar epicentrul mișcării tectonice a fost localizat la o adâncime de 11,2 km. Cutremurul a avut loc în apropierea următoarelor orașe: Târgu Jiu (15 km), Drobeta-Turnu Severin (67 km), Hunedoara (70 km) Deva (84 km), Râmnicu Vâlcea (97 km) și Reșița (99 km).

Gorjul, noul focar seismic

Cu doat câteva zile înainte, pe 21 august la ora 0:40, a mai fost înregistrat un seism în județul Gorj. Cutremurul a avut însă de data aceasta o magnitudine de 4,6 pe scara Richter. Epicentrul a fost la o distanță de aproape șapte kilometri de Târgu Jiu.

În ultimele luni, au fost înregistrate mai multe activități tectonice în județul Gorj. La începutul lunii trecute Institutul pentru Fizica Pământului a anunțat că zona va fi examinată cu drone și echipamente laser.

Seismologii susțin că zona de nord-vest a țării este încă una activă din punct de vedere seismic. Conform acestora atât timp cât vor fi cutremure în zona Mediterană, se vor produce seisme și în România. În special în județul Gorj. „Nu e de mirare că s-a produs un nou cutremur de 4,2. Mai sunt vreo 9 sau 10 produse anterior. Zona la nord-vest de Târgu Jiu nu s-a potolit. Din februarie și până acum s-au produs zilnic cutremure acolo. Dar au fost de magnitudine mică și foarte mică. Zona încă este încă activă seismic. Probabil că este în continuare supusă unui stres dinspre Mediterană. Și va fi în continuare activă atât timp cât în zona mediteraneeană se produc cutremure”, a explicat seismologul INCDFP Mihai Diaconescu, în cadrul unei recent intervenții televizate.