Diverse

Un obicei straniu. Ce fac italienii pentru a nu avea ghinion. Nici românii nu sunt mai prejos

Un obicei straniu. Ce fac italienii pentru a nu avea ghinion. Nici românii nu sunt mai prejos
facebook.com

Pe meleagurile României (și nu numai) oamenii încă practică obiceiuri străvechi care domină societatea. Și trebuie spus că aceste obiceiuri s-au născut din nevoia de a explica anumite întâmplări. Iar, unul dintre cele mai dubioase, dar comune lucruri pe care românii îl fac este să bată în lemn ca să țină ghinionul departe. De unde a apărut obiceiul bătutului în lemn?

Dar, de ce este bine să batem în lemn

Cu toate că este văzută de mulți ca fiind doar o superstiție, bătrânii ne-au învățat că acest obicei ține lucrurile rele departe. Astfel, se presupune că dacă bați de trei ori în lemn va alunga ghinionul și vei avea parte de reușite în plan personal și profesional.

Încă nu se știe exact originea acestui obicei, dar toți românii îl practică. Dar, potrivit oamenilor de știință, obiceiul face trimitere la protecția oferită de natură, prin copaci și pădure. Cel mai cunoscut popor la pădurilor, celții, obișnuiau să bată în coaja copacilor pentru ca spiritele bune să aibă grijă de ei. Totodată, celții erau recunoscuți pentru conexiunea spirituală pe care o aveau cu natura. De exemplu, în China antică, bărbații stăteau pe un pilon de lemn din structura casei pentru a fi protejați de dușmani.

Totodată, diverse povești vechi spun că obiceiul ar data din timpul primilor creștini. Aceștia ar fi bătut de trei ori în crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, pentru a fi păziți de ispite și de diavol, citează playtech.ro.

Ce fac italienii pentru a nu avea ghinion

În timp ce în România și alte state se bate în lemn pentru a ține departe ghinionul, italienii au un obicei și mai straniu. Oamenii din peninsulă obișnuiesc să se țină de părțile intime pentru a nu avea ghinion. Așa că, dacă întâlnești un italian pe stradă și îl vezi cu mâna în partea intimă, să nu faci ochi mari. Bărbații italieni fac asta oricând și oriunde, fără să îi intereseze de ochii curioși.

Ce alte obiceiuri mai sunt în lume

Se știe că fiecare popor este unic în felul său. Prin urmare, oriunde ați merge pe Pământ, veți rămâne surprins de câte un lucru nemaivăzut. Astfel:

  • În America Latină se obișnuiește ca ușa de la intrarea în casă să fie vopsită în albastru, fiindcă se pare că această culoare ține departe spiritele rele;
  • Sarea căzută pe jos, pentru unii, ar putea însemna ghinion. Există totuși o tradiție strămoșească care spune că trebuie aruncată sare în jurul casei pentru a ține spiritele rău voite departe.
  • În Filipine, cei care se mută în casă nouă aruncă cu monede în sufrageria casei pentru a aduce noroc și prosperitate, etc. potrivit shtiu.ro.