Actual Diverse

Astăzi creștinii ortodocși de stil vechi, din Republica Moldova, îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae, făcătorul de minuni

Astăzi creștinii ortodocși de stil vechi, din Republica Moldova, îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae, făcătorul de minuni
unica.md

O mare parte din populația Republicii Moldova, mai ales cea concentrată la sate, sărbătorește pe Sfântul Niolae, după ritul vechi.

Astăzi creștinii ortodocși de stil vechi, din Republica Moldova, îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae, făcătorul de minuni

În fiecare an, pe stil vechi, în noaptea de 18 spre 19 decembrie, copiii își lustruiesc ghetele, pentru că Moș Nicolae vine să le aducă daruri, dacă au fost cuminți. Cei obraznici vor primi o nuielușă în loc de dulciuri și cadouri. Se spune că Moș Nicolae vine pe un cal alb și este protectorul celor nevoiași și al orfanilor.

Există și credința populară potrivit căreia Sfântul Nicolae are puterea de a-i salva pe corăbieri de la înec și că apără văduvele și soldații pe timp de război.

De Sf. Nicolae, în case se aduc crengi de pomi fructiferi care se pun în apă pentru a înflori până de Anul Nou. Dacă acest lucru se întâmplă, anul următor va fi unul plin de belșug.

Supranumit și „Făcătorul de minuni”, numele Sfântului Nicolae este legat bunătate, dărnicie și compasiune.

Tradiția în Republica Moldova. În această zi, Sfântul Nicolae se ascunde de Soare și-și scutură barba de ninsoare. În alte regiuni, fetele se adună în Ajunul Sfîntului Nicolae și fac plăcinte. Seara, flăcăii dau năvală pentru mânca acele plăcinte.

Foto: Infoactual/arhiva

Recomandări în această zi magică

În ziua Sfântului Nicolae este bine să fiți darnici şi iubitori cu cei din jur.

În ziua Sfântului Nicolae, nu este bine să vă certați cu nimeni. Se spune că persoanele care au chef de scandal în această zi sfântă, vor avea un Crăciun nefericit în familie.

Primul lucru esențial este să oferiți, după posibilități, un cadou unui sărman. Orice cadou simbolic, chiar şi un covrig, îi va însenina ziua celui sărman.

Nu se recomandă a fi spălate haine în acestă zi. Munca în zi de sărbătoare este considerată o ofensă la adresa sfinţilor şi a lui Dumnezeu.

Nu este bine să treceți nepăsători pe lângă necazurile unor oameni. Trebuie să îi liniştiți pe cei care nu o duc tocmai bine în această perioadă.

Și nu uitați să spuneți o rugăciune. Se spune că rugăciunea ajută la înfăptuirea dorinţelor noastre, dacă este rostită din toată inima, mai ales în această zi magică.