Actual Lifestyle

Un politician care-și merită titlul de „linge clanțe”. Ce a spus despre el Monica Macovei și Daniel Funeriu

Un politician care-și merită titlul de „linge clanțe”. Ce a spus despre el Monica Macovei și Daniel Funeriu

Intrat într-un con de umbră, Cristian Preda, fost politician și europarlamentar din partea PDL și apoi PMP s-a gândit să lansează un scenariu potrivit căruia premierul Nicolae Ciucă ar urma să fie demis în curând și că va fi înlocuit cu un europarlamentar.

Un politician care-și merită titlul de „linge clanțe”. Ce a spus despre el Monica Macovei și Daniel Funeriu

Rămas fără mandat de europarlamentar, Cristian Preda lansează un scenariu din care iese foarte bine fostul său coleg din Parlamentul European, Siegfried Mureșan. El a postat, pe Facebook, un mesaj din care reiese că demiterea lui Nicolae Ciucă ar fi iminentă. În postare nu se menționează dacă este vorba despre o demitere din funcția de premier sau din cea de președinte a PNL.

Cristian Preda mai scrie că Nicolae Ciucă urmează să fie înlocuit cu un europarlamentar, fără a oferi și vreun nume în acest sens, dar precizând că nu e vorba despre Rareș Bogdan.

„A ajuns la mine zvonul că debarcarea lui Ciucă e iminentă. Va fi înlocuit cu un deputat european. Nu, Rareș, nu cu tine“, a scris Cristian Preda, pe Facebook.

Atacuri dure la cei care l-au sprijinit

Fostul europarlamentar Cristian Preda a fost apropiat mai întâi de Monica Macovei, alături de care a încercat să-l dea jos pe Vasile Blaga din fruntea PDL, dar cu care s-a certat în 2014. Atât de rău, încât fostul ministru al Justiției a declarat după ruptură, că nici nu o mai salută.

„De exemplu, nu-mi spune nici bună ziua, de luni de zile”, declara Monica Macovei pentru Q Magazine, în perioada respectivă, adăugând că nu mai vorbește cu Preda.

A avut, de asemenea, o relație foarte bună cu Elena Udrea, mai întâi când erau amândoi în PDL. Dar și cu aceasta s-a certat când nu a fost desemnat candidat la Primăria Generală a Capitalei.

 „Noi am decis candidatul – l-am avut în vedere și pe dl Cristian Preda – în funcție de voturile pe care le putea aduce. Din păcate, în scorul votului la Capitală dl Preda este undeva în marja de eroare”, explica atunci Udrea motivul pentru care i-a fost preferat Silviu Prigoană, fostul proprietar al Rosal și Realitatea TV.

Revista Cațavencii l-a ironizat în 2019, tocmai din cauza obedienței pe care o arăta față de puternicii zilei.

S-au împăcat ulterior, în PMP, partid care i-a mai oferit un mandat de europarlamentar, cu susținerea aceleiași Elena Udrea. Activitatea sa politică a fost rezumată astfel de fostul său coleg din PDL, fostul ministru al Învățământului, Daniel Funeriu.

 „Citesc că iar dă lumea din coate să fie europarlamentar. Să ne distrăm un pic: cum îl cheamă pe europarlamentarul ales de două ori la două partide diferite, fost utecist de frunte, profesor de ceva politic care a spus in 2014: „vreau primul pe listă, dacă vouă nu vă convine oricum o să fiu, mă susțin Udrea şi EBA”. După două luni o înjura pe… Udrea. Devenise sport național „dezicerea de Udrea”.

După alegerile din noiembrie 2014, Cristian Preda îi cerea Elenei Udrea să demisioneze urgent de la șefia partidului, pentru a da o șansă integrării PMP într-o majoritate de dreapta şi le recomanda simpatizanţilor partidului să voteze cu Klaus Iohannis.

 „După eșecul de ieri, credibilitatea ei în fața partidului este, oricum, nulă. Iată de ce, în calitatea mea de vicepreședinte al PMP pentru afaceri europene, le solicit membrilor și simpatizanților partidului să voteze în turul al doilea cu Klaus Iohannis. Acesta e mai mult decât un gest rațional. Pentru PMP, e o datorie de onoare”.

Traseul unui traseist

Cristian Preda, cunoscut mai mult ca fiind din gașca de „intelectuali ai lui Băsescu”, s-a alăturat în ianuarie 2019 partidului PLUS, explicând că a primit inviția de la Dacian Cioloș. Pe lângă faptul că nu a avut nicio realizare în cariera sa politică, la Bruxelles s-a remarcat atacând România, şi s-a lăudat că a votat-o pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcția de procuror general european.

Omul lui Emil Constantinescu – Pentru câteva luni, în 1999 a deținut funcția de consilier prezidențial al lui Emil Constantinescu și a colaborat cu CDR.

Popasul din PNL – Cristian Preda și-a schimbat rapid orientările politice și s-a afirmat ca liberal. În 2005 a deţinut funcția de secretar de stat pentru Francofonie în MAE, iar în 2007 ajunge consilier prezidențial pentru Educație și Cercetare. Ambele funcţii în Guvernul Tăriceanu. Se credea tehnocrat și aștepta să se roage partidele de el.

PDL, pe cai mari – Din 2009, alături de PDL, Preda a fost pe cai mari. A fost cea mai importantă perioadă a carierei sale politice. S-a remarcat în partid prin scandalurile cu diferiți membri sau prieteniile cu alții.

Imediat după intrarea în partid, a avut numai cuvinte de laudă pentru Traian Băsescu, Emil Boc sau Elena Udrea. N-a ezitat nicio clipă să le cânte în strună celor trei, iar astfel și-a asigurat locul 4 pe lista PDL pentru alegerile europarlamentare din 2009. Timp de 5 ani a fost europarlamentar, dar a rămas ancorat în politica românească cu numeroase conflicte.

Forța lui Preda din Forţa Civică – După experiența din PDL, a plecat în Forța Civică unde visa că Mihai Răzvan Ungureanu, premierul cu cel mai scurt mandat, să candideze la alegerile prezidențiale din 2014.

PMP pentru un nou mandat de europarlamentar – Cristian Preda, la fel ca în 2009, și-a protejat interesul și a alergat în PMP pentru un nou mandat de europarlamentar, în partidul condus de Traian Băsescu.

Însă, cum altfel putea să înceapă povestea lui în Mișcarea Populară, dacă nu la braț cu Elena Udrea, cu care defila în campania electorală pentru europarlamentarele din 2014, când alerga după un nou mandat.

PLUS sau MINUS – Dacian Cioloș s-a folosit de Cristian Preda pentru ca partidul PLUS să aibă observatori la alegerile europarlamentare.

Denigrarea României în Parlamentul European – În 2017, Cristian Preda a mers în Parlamentul European și a cerut suspendarea dreptului de vot  al reprezentanților Guvernului român în Consiliul Uniunii Europene. Un gest care este contrar intereselor naționale, un atac direct la adresa României și la imaginea statului român.