Actual International

Un profesor a fost condamnat la moarte pentru că a folosit Twitter și WhatsApp. Povestea lui o spune fiul său astăzi

Un profesor a fost condamnat la moarte pentru că a folosit Twitter și WhatsApp. Povestea lui o spune fiul său astăzi
Infoactual/arhiva

Un important profesor de drept din Arabia Saudită a fost condamnat la moarte pentru presupuse infracțiuni, printre care împărtășirea pe WhatsApp a unor știri considerate ostile regatului și deținerea unui cont de Twitter, care se consideră a fi ilegal în acest stat.

Un profesor a fost condamnat la moarte pentru că a folosit Twitter și WhatsApp. Povestea lui o spune fiul său astăzi

Un profesor de drept în vârstă de 65 de ani din Arabia Saudită a fost condamnat la moarte, după ce a fost găsit vinovat pentru că avea un cont de Twitter și împărtășea știri prin WhatsApp.

Awad Al-Qarni a fost arestat în septembrie 2017, chiar în momentul în care Mohammad Bin Salman a preluat conducerea regatului.

După arestarea sa, decizia guvernului saudit s-a confruntat cu critici majore, deoarece această măsură a fost considerată ca fiind o reprimare a disidenței.

Dar acum, detaliile acuzațiilor de pedeapsă cu moartea împotriva sa au fost dezvăluite de fiul său Nasser, potrivit The Guardian.

Nasser, fiul, ar fi fugit din țara natală în 2022 și locuiește în prezent în Marea Britanie, unde solicită azil.

Proiectat ca un predicator periculos de către mass-media locală controlată de stat, Al-Qarni este considerat un intelectual apreciat, care are peste 2 milioane de urmăritori pe Twitter.

Documentele judiciare împărtășite de fiul său arată, de asemenea, că incriminarea utilizării rețelelor de socializare în Arabia Saudită a crescut sub domnia lui Salman.

Acuzațiile, conform documentelor pentru care Al-Qarni riscă pedeapsa cu moartea, includ recunoașterea faptului că a folosit un cont de socializare Twitter și că „l-a folosit cu fiecare ocazie … pentru a-și exprima opiniile”.

De asemenea, în document se precizează că acesta a recunoscut că a participat la discuții pe WhatsApp în care apărea într-un videoclip în care lăuda Frăția Musulmană.

Astfel de acuzații i-au fost aduse în pofida faptului că guvernul saudit, împreună cu investitori controlați de stat, și-au mărit participația financiară în platforme precum Twitter și Facebook.

În afară de aceasta, fondul suveran de investiții și fondul public de investiții al țării și-au mărit separat, de asemenea, participația în Facebook și Meta, mai relatează presa externă, duminică, 15 ianuarie 2023.