Actual Diverse

Un român va deveni primul deținut din Spania care are dreptul la o moarte demnă

Un român va deveni primul deținut din Spania care are dreptul la o moarte demnă
playtech.ro

După ce un român a împușcat 3 foști colegi și 2 polițiști, în Spania, acesta vrea să fie eutanasiat.

Ce a hotărât Instanța din Tarragona

Apelurile pentru oprirea eutanasierii lui Marian Eugen Sabău, „Pistolarul din Tarragona”, (căci despre el este vorba) au fost respinse de Secția a 2-a a Curții Provinciale din Tarragona. Acest lucru a fost decis joi, 04.08.2022, de cei 3 judecători ai secției, într-o deliberare cu ușile închise.

În vârstă de 46 de ani, agentul de pază, de origine română este acuzat de tentativă de omor, după ce a împușcat 3 foști colegi de muncă și a rănit 2 agenți Mossos d’Esquadra, în timpul atacului său.

Instanța apreciază că nu există motive legale pentru revocarea deciziei pronunțate deja de instanța de instrucție și apreciază că situația de vulnerabilitate insurmontabilă, durere și suferință a lui Marin Eugene Sabau, îi legitimează cererea de moarte voluntară înainte de a putea fi judecat, citează libertatea.ro presa iberică.

Astfel, românul va deveni primul deținut din Spania care are dreptul la o moarte demnă, de la intrarea în vigoare a legii eutanasiei, în urmă cu 1 an.

Joi, 04.08.2022, magistrații au concluzionat că dreptul lui Marian Eugen Sabău de a muri asistat trebuie să prevaleze asupra dreptului la ocrotire judiciară efectivă a victimelor.

Potrivit judecătorilor, anchetatul se află în condiții grave de sănătate. Sabău are „suferințe fizice și psihice constante, fără posibilități de alinare” și o speranță de viață „limitată”. Iar prezența sa pe banca acuzaților„ar fi o afectare intolerabilă a demnității și integrității sale fizice și morale”.

Cererea de eutanasiere a fost avizată

Cererea de eutanasiere înaintată de Marian Eugen Sabău a avut atât avizul medicilor săi, cât și pe cel al comisiei de evaluare formată din avocați, medici și experți în bioetică.

În concluzie, bărbatul are „suferințe grave, cronice și invalidante”. Dată fiind situația, Instanța a subliniat că înțelege „disconfortul” și starea de nemulțumire a victimelor.

Totuși, aceasta a reamintit că nu există dreptul la pedeapsă și că dorința lui Marian Eugen Sabău este de a muri cu demnitate.

De asemenea, în rezoluția judecătorilor nu se stabilește nicio dată pentru ca românul să primească dreptul de deces. Se amintește însă că nu mai pot fi formulate contestații ordinare, astfel că avocații victimelor au anunțat că vor depune contestație la Curtea Constituțională.

Descrierea pe larg a faptelor comise de Marian Eugen Sabău

Marian Eugen Sabău, agent de securitate în Tarragona, era pasionat de arme și membru al unui club de tir. Și-a împușcat foștii colegi și un polițist pe data de 14.12.2021, după ce firma a decis să-l concedieze din cauza unui conflict de muncă și a „caracterului său dificil”.

La rândul său, bărbatul a susținut că a trăit „iad” la serviciu și că șefii i-au făcut „viața imposibilă”.

Bărbatul și-a pus o perucă și s-a dus să își facă singur dreptate, cu pistolul în mână. Grupul de elită al Poliției Catalane l-a neutralizat, după ce s-a baricadat într-o fermă din Riudoms. În confruntare, trăgatorul a suferit tetraplegie ireversibilă, a avut și un picior amputat și este total dependent de îngrijirea altora.

Românul este acuzat de mai multe infracțiuni de tentativă de omor. El a fost internat din decembrie 2021 pentru o leziune a măduvei spinării, după ce a fost împușcat de Poliție. Deci, practic, în închisoare nu a ajuns, pentru că nu a putut părăsi niciodată spitalul.