Actual Diverse

Un singur elev din mediul rural al Iașului, a luat nota 10. Ce eforturi a făcut copilul pentru a ajunge aici

Un singur elev din mediul rural al Iașului, a luat nota 10. Ce eforturi a făcut copilul pentru a ajunge aici
Foto: Vasile Amariutei, elev de 10/ Captura TV/Digi24

Mulți copii din medii defavorizate fac eforturi, uneori supraomenești, de a termina școala cu brio și de a ajunge, la finalul studiilor, oameni MARI. Este și povestea pe care o redăm astăzi, a elevului de nota 10.

Un singur elev din mediul rural al Iașului a luat nota 10. Ce eforturi a făcut copilul pentru a ajunge aici

În județul Iași există un singur elev din mediul rural care a luat media 10, la Evaluarea Națională. Povestea lui este incredibilă. Vasile Amăriuței, pentru că așa se numește protagonistul principal al povestirii de astăzi, și-a plătit singur meditațiile la limba română.

Anul acesta, în tot județul Iași, au fost afișate 16 medii de 10, la Evaluarea Națională. Vasile Amăriuței este unul din această listă. El este  singurul elev dintr-un sat, care a obținut media 10 la Evaluarea Națională.

Copilul a folosit proprii banii din bursă pentru pregătire deoarece altă soluție nu exista. Mama sa este femeie de serviciu la școală și salariul modest nu i-a permis acesteia să plătească pentru meditațiile lui. Eforturile lui, la final, au dat roade.

”Nu prea îmi venea să cred, dar am verificat de mai multe ori și mi-am dat seama că chiar am luat 10 la ambele. Nu e adevărat că în școlile din mediul rural nu poți să atingi performanță maximă”, a mărturisit copilul, reporterilor Digi24, cu nespusă bucurie.

La rândul ei, Mihaela Amăriuței, mama lui Vasile a spus că a fost de ajuns să îi spună copilului ei că învață nu pentru ea, ci numai pentru  viitorul lui.

”Chiar nu am stat așa de el: învață, învață! Doar i-am zis: învață pentru tine și viitorul e al tău. Eu sunt femeie de serviciu, la școală. Așa! Dar tot timpul am crezut că educația te va face mare. Îți dă o cale, îți arată un drum și atunci trebuie să înveți”, crede mama lui Vasile.

Vasile spune despre el că a simțit mândrie în sufletul lui atunci când a înțeles că el, din Voinești, s-a așezat în linie cu licee de top ieșene, precum Emil Racoviță și Național.

Despre Vasile se știe că a fost pasionat de matematică, dintotdeauna. În schimb, emoțiile cele mai mari le-a avut la română. Și totuși, ca să fie sigur pe el, Vasile a făcut efortul de a-și achita singur pregătirea, înainte de examene.

În acest sens, mama elevului de nota 10 relatează:

Mi-a zis: mama, eu cred că nu o să fac față la română și o să am nevoie de pregătire. Eu tot l-am încurajat și i-am zis: nu cred că ai nevoie. El a zis: Dar plătesc eu din bursa mea. Vreau eu să fac. Și atunci am căutat un profesor, dar a făcut o oră de pregătire pe săptămână”.

Chiar Vasile spune că el a demonstrat lumii întregi, încă o dată, că da, se poate face performanță și în mediul rural.

Nu e adevărat că în școlile din mediul rural nu poți să atingi performanță maximă”, a ținut să menționeze Vasile, cu gândul de a încuraja și alți tineri să îi urmeze exemplul pentru că, nu, nu vor regreta.

Foto: Captura TV/Digi24