Diverse

Un soldat american a fost găsit în viață, la 44 de ani după ce a fost „uitat” în Vietnam. Apoi, el a avut o ultimă dorință. FOTO

Un soldat american a fost găsit în viață, la 44 de ani după ce a fost „uitat” în Vietnam. Apoi, el a avut o ultimă dorință. FOTO
EVZ

Povestea soldatului care a fost uitat în Vietnam timp de peste patru decenii a devenit subiect de film. Nu este vorba că a fost uitat cu intenție sau cu rea voință, pentru că americanul a avut o problemă medicală, care l-a țintuit în loc. După ce a fost descoperit și i s-a povestit care este țara unde s-a născut și trăit, soldatul a avut o ultimă dorință.

Un soldat american a fost găsit în viață, la 44 de ani după ce a fost „uitat” în Vietnam. Ulterior, el a avut o ultimă dorință. FOTO

John Robertson a fost un soldat care, ca mulți alți tineri de vârsta lui, a plecat să lupte în Vietnam. El are acum peste  80 de ani, nu mai poate vorbi engleza, nu-și mai amintește ziua de naștere și nici numele copiilor săi americani. Este o poveste greu de înțeles, având în vedere că armata americană acordă prioritate aducerii acasă a fiecărui militar, ori de câte ori este posibil.

Explicația cazului este dată de cei care au semnalat existența lui printre băștinașii locali. Se pare că americanul și-a pierdut memoria, în timpul războiului din Vietnam.

Fostul soldat Jorgenson a declarat pentru Toronto Star că a fost sceptic și atunci când Tom Faunce, un veteran din Vietnam, a venit la el și i-a povestit că un bărbat pe care l-a găsit în Vietnam era un fost „frate de armată”, care figura pe lista celor uciși în luptă. Se pare că a fost uitat acolo de camarazii săi, care probabil au plecat în mare grabă. Camaradul soldat spune că s-a convins personal abia după ce a mers în Vietnam și l-a întâlnit pe Robertson însuși.

Foto: Toronto Star

Fostului soldat, care între timp s-a adaptat vieții din Vietnam, i s-a spus că este american și are copii în America. Copiii ale căror nume nu și le amintea au refuzat în ultimul moment testul ADN, fără nicio explicație.

Dar se pare că nimic din toate acestea nu a contat pentru Roberston, care a mărturisit că și-a îndeplinit dorința de a veni în America și de a-și vedea copiii încă o dată, înainte de a muri.

”Nerevendicat”

Ceea ce a descoperit Jorgenson, fostul soldat american care a luptat și el în Vietnam, a fost dezvăluit cinefililor care au realizat filmul „Unclaimed”, prezentant și în Toronto, după cum a scris ziarul local.

Este vorba despre un documentar intitulat ”Unclaimed”, în traducere ”Nerevendicat”. Documentarul susține că îl prezintă lumii pe fostul sergent de armată John Robertson, pierdut în Vietnam în 1968 și ”lăsat în urmă” timp de peste patru decenii.

Există dovezi fizice ale locului de naștere al lui Robertson, adunate în mod dramatic pe ecran; o întâlnire lacrimogenă în Vietnam cu un soldat care a fost antrenat de Robertson în 1960 și care a spus că îl cunoaște din vedere; și o întâlnire sfâșietoare cu singura sa soră supraviețuitoare, Jean Robertson-Holly, în vârstă de peste 80 de ani, întâlnirea având loc în orașul Edmonton.