International

Un soldat rus a fost interceptat în timp ce primea acordul de la soție pentru a viola ucrainence

soldat

RadioFreeEurope/RadioLiberty a identificat un soldat rus care glumea cu soţia sa despre violarea ucrainencelor şi chiar a primit permisiunea să comită un astfel de act considerat drept crimă de război. Numele său este Roman Bîkovski, şi are 27 de ani.

Serviciile secrete ucrainene au furnizat jurnaliștilor numerele de telefon ale celor doi soți!

În urma unei interceptări a Serviciilor Secrete ucrainene, apar noi dovezi cu privire la teroarea instaurată de ruși în provinciile controlate. Majoritatea acestor mărturii au apărut după retragerea trupelor ruse, care au lăsat în urmă o mulțime de traume. O astfel de dovadă este reprezentată și de transcrierea de mai jos a unui apel telefonic dintre un soldat rus aflat pe front, și soția acestuia.

Cu titlul „Interceptare a Serviciului de Securitate: Soţiile invadatorilor ruşi permit bărbaţilor lor să violeze femei ucrainence”, în clip se aude vocea unei femei care spune: „Da, fă-o acolo. Ucrainencele de acolo. Violează-le. Da. Nu-mi spune nimic, înţeleg”, adaugă femeia cu un râs timid.

„Uh-huh”, spune soţul drept răspuns. „Deci ar trebui să violez şi să nu-ţi spun nimic”, întreabă el, clarificând că femeia îi dă voie. „Da, astfel ca să nu ştiu nimic”, îi răspunde soţia, înainte ca amândoi să fie auziţi râzând de data aceasta.    „De ce mă întrebi”, mai spune femeia. „Chiar pot?”, întreabă el din nou. „Da, îţi dau voie. Foloseşte doar protecţie”, adaugă ea chicotind. Bărbatul răspunde din nou: „Ok”.

Născut şi crescut la Oriol, un oraş din Rusia Centrală, Bîkovski şi soţia sa Olga s-au mutat în Crimeea după anexarea acestei peninsule de la Marea Neagră de către Rusia, în 2014.

Când a fost contactat de RFE/RL, Bikovski și-a confirmat identitatea și a spus că este în Sevastopol, portul din Crimeea în care se află flota rusă de la Marea Neagră.

El a negat însă că ar fi bărbatul care ar fi primit la telefon permisiunea de a viola femei în Ucraina.

La rândul său, Olga Bikovskaia a confirmat că soțul ei se afla la Sevastopol, unde ar fi tratat în spital, după ce a fost rănit.

În ciuda negării lui Roman Bîkovski, vocea lui şi cea a soţiei sale se potrivesc cu vocile din interceptarea efectuată de serviciile secrete ucrainene, precizează RFE/RL.   Potrivit RFE/RL, mama lui Roman Bîkovski este la rândul ei angajată în forţele armate ruse.

Ambasadorul Regatului Unit în Ucraina, Melinda Simmons, a numit violul un element al războiului dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei

Deşi este posibil ca cei doi soţi să fi glumit, discuţia lor a fost făcută publică la scurt timp după publicarea unui raport Human Rights Watch (HRW) despre cazurile de viol comise de soldaţii ruşi în Ucraina, notează RFE/RL.

Într-un raport publicat pe 3 aprilie, organizația Human Rights Watch (HRW) din New York a documentat primele acuzații de viol raportate în invazia din Ucraina, care au fost urmate de multe altele, după ce forțele ruse s-au retras din orașele din jurul Kievului.

„Deşi nu cunoaştem încă întreaga amploare a utilizării sale în Ucraina, este clar deja că face parte din arsenalul Rusiei. Femei au fost violate în faţa copiilor lor, fete în faţa familiilor lor, ca un act deliberat de subjugare”, denunţă Melinda Simmons.

Violul este o crimă de război, iar soldaţii acuzaţi de astfel de acte riscă să fie aduşi în faţa unei instanţe internaţionale dacă sunt capturaţi. Comandanţii lor sunt, de asemenea, răspunzători penal dacă au ştiut despre comiterea unui viol şi nu au făcut nimic pentru a-l opri.