Info Actual

Info Actual > Politică > Uniunea Europeana are un plan de redresare economică, românii mai așteaptă
Politică

Uniunea Europeana are un plan de redresare economică, românii mai așteaptă

Uniunea Europeana are un plan de redresare economică. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat ieri un plan de redresare economică a Uniunii. Șefa executivului european a făcut anunțul în plenul Parlamentului, în cadrul unei dezbateri despre viitorul buget comun pentru perioada 2021-2027 și despre instrumentele de redresare economică.

Ursula von der Leyen a anunțat că redresarea economică se va baza pe viitorul buget multianual, dar și pe un instrument de redresare economică dotat cu propria finanțare. Bani pentru acest instrument vor fi împrumtați de Comisia Europeană de pe piața financiară și canalizați unde e nevoie, prin bugetul multianual. Președinta Comisiei a declarant că redresarea se va face pe trei piloni principali.

Primul pilon vizează sprijinul pentru repararea economiilor cel mai afectate de criză. Pentru asta va fi folosită cea mai mare parte a banilor din noul buget, care vor sprijini reforme-cheie, în concordanță cu programele europene deja existente în cadrul semestrului european. Banii vor merge către toate statele membre, indiferent că sunt sau nu în Zona Euro. Ursula von der Leyen a făcut și un anunț important pentru România, adepta menținerii consistente a politicii de coeziune.

Ursula von der Leyen: ”În acest prim pilon este o a doua parte, și anume, o propunere a Comisiei de a veni cu un fond suplimentar de coeziune. Această suplimentare este separată de anvelopa financiară tradițională pentru coeziune din cadrul bugetului multianual și va fi alocată pe baza gravității impactului social și economic al crizei.”

Al doilea pilon va fi mobilizarea de investiții private masive, inclusiv prin adoptarea unui nou instrument privind insolvența, care va ajuta companiile să își repare capitalurile.

Al treilea pilon vizează consolidarea mecanismelor care au ajutat statele membre să facă față în faza de început a pandemiei, ca de exemplu RescEU. Președinta Comisiei a anunțat că, pe baza lecțiilor pandemiei, va fi creat un nou program dedicat sănătății, dar și un instrument pentru vecinătatea Uniunii

Românii așteaptă încă un plan de măsuri care să asigure o revenire rapidă a economiei și posibilitatea mediului privat de a absorbi cei aproximativ 700.000 de șomeri.