Diverse

Uniunea Europeană, mai hotărâtă ca niciodată. Rușii vor rămâne fără săpun și hârtie igienică

Uniunea Europeană, mai hotărâtă ca niciodată. Rușii vor rămâne fără săpun și hârtie igienică

Potrivit ultimei propuneri de sancțiuni a Comisiei Europene, consultată de POLITICO, se intenționează interzicerea importurilor de mai multe produse de oțel din Rusia, dar și importul de produse de cosmetică, săpun sau hârtie igienică.

Până în acest moment nu se știe însă ce se va întâmpla cu diamantele rusești, dar Comisia dorește să interzică importul „anumitor elemente utilizate în industria bijuteriilor, cum ar fi pietrele şi metalele preţioase”. Acest proiect a fost prezentat miercuri ambasadorilor Uniunii Europene și se urmărește noi interdicții de export și import împotriva Rusiei.

Documentul mai are nevoie de semnătura celor 27 de țări UE. Potrivit noilor norme, se dorește eliminarea importului de bunuri care aduc bani în visteria Rusiei, precum „produse de înfrumuseţare, produsele pentru bărbierit, deodorante, săpun şi hârtie igienică”.

Vor fi interzise și exporturile de avioane către Rusia

Noul document vorbește și de interzicerea exportului de semiconductori și cipuri către Rusia. Dacă noul pachet va fi adoptat, atunci vor fi interzise și exporturile de avioane către Rusia. Nu în ultimul rând, proiectul prevede ca fiind ilegală și „furnizarea de servicii de arhitectură şi inginerie, servicii de consultanţă juridică şi servicii de consultanţă IT” către companii şi persoane din Rusia.

De asemenea, ar urma să fie sancționate personalități importante din Rusia, dar și opt companii. Pe lista neagră se află filosoful şi strategul de dreapta Alexander Dugin, cântăreţul Nikolay Rastorguyev, dar şi pe cel mai mare acţionar al producătorului de arme Kalaşnikov, Alan Lushnikov.

Hârtie igienică cu chipul lui Putin, de vânzare în magazinele din Kiev

Cu câteva luni în urmă, în magazinele din Ucraina au început să fie vândute role de hârtie igienică, ce aveau inscripționate chipul liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. Potrivit surselor, la Kiev s-au găsit și preșuri de șters pe picioare, dar și tricouri cu sloganuri greu de reprodus. Nici Volodimir Zelenksy nu a fost uitat, dar chipul președintelui a fost folosit pentru a fi imortalizat pe magneți și căni, acesta având în Polonia statutul de sfânt.