Actual International

Putin este gata să negocieze cu Ucraina, dar în condiții noi, spune Erdogan

Putin este gata să negocieze cu Ucraina, dar în condiții noi, spune Erdogan

Președintele rus Vladimir Putin este gata să negocieze, potrivit opiniei lansate de către ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, care face anunțul după ce s-a consultat în prealabil cu președintele său Erdogan.

Putin este gata să negocieze cu Ucraina, dar în condiții noi, spune Erdogan

Declarația a fost emisă luni, 26 septembrie, după cum a transmis agenția de știri de stat Kommersant. Ea vine pe fundalul Summitului OCS, în timpul căruia Putin i-ar fi spus omologului său turc Recep Tayyip Erdogan că partea rusă este pregătită să reia negocierile.

Cavusoglu a spus că Putin ar dori să negocieze în noi termeni, deși nu a oferit detalii despre care sunt sau ar putea fi aceștia.

Se spune că oficialii turci încearcă să aranjeze o întâlnire personală între Putin și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, absolut necesară pentru a negocia încetarea focului.

În declarație se spune că Putin a avut noi condiții, dar nu a detaliat, confirmând declarația ministrului rus de externe Serghei Lavrov din 11 septembrie. În declarația sa, Lavrov a spus că Rusia nu a abandonat speranțele de a purta discuții de pace cu Ucraina.

Secretarul de presă al lui Putin a confirmat că există posibilitatea de a negocia cu Kievul

Acest lucru a fost confirmat la începutul lunii de secretarul de presă prezidențial Dmitri Peskov, care a declarat că există posibilitatea de a negocia cu Kievul. Cu toate acestea, el a mai adăugat că acest lucru este posibil doar dacă sunt îndeplinite condițiile părții ruse.

Anunțul vine după o săptămână de escaladare a demonstrațiilor din Rusia, după ce Putin a anunțat că 300.000 de rezerviști vor fi chemați în serviciul activ. De asemenea, vine în condițiile în care forțele rusești din teritoriu continuă să fie împinse tot mai mult în spate de o ofensivă ucraineană care i-a luat totalmente prin surprindere.

Rămâne de văzut dacă Rusia este într-adevăr pregătită să negocieze și, în special, în ce condiții. Surse din serviciile de informații sugerează că șansele ca pacea să fie negociată pe termen scurt sunt slabe, fiind puțin probabil ca Putin să se fi înmuiat în cererile sale, scrie media internațională.

Foto: evz