Diverse

Uniunea Europeană vrea să interzică începând cu anul viitor televizoarele cu un consum mare de energie

Uniunea Europeană vrea să interzică începând cu anul viitor televizoarele cu un consum mare de energie
EVZ

Uniunea Europeană, prin inițierea unui proiect de lege, este pe cale să interzică, începând de anul viitor, televizoarele cu un consum ridicat de energie. Despfe ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

Uniunea Europeană vrea să interzică începând cu anul viitor televizoarele cu un consum mare de energie

Uniunea Europeană vrea să interzică televizoarele cu un consum ridicat de energie. Este vorba despre modelele de televizoare de 8K se disting prin ecranele mari și prin puterea HDR (high dynamic range).

Proiectul de lege care va restricționa consumul de energie al televizoarelor va intra în vigoare în cele 27 de țări ale Uniunii Europene (UE) la 1 martie 2023, când toate televizoarele 8K nu vor mai putea fi vândute în spațiul european.

Această măsură a fost anunțată pe fondul crizei energetice care afectează în prezent Europa.

Regula va afecta, de asemenea, câteva televizoare 4K OLED, televizoarele QD-OLED de 65 de inci și cel puțin un televizor 4K QLED de înaltă performanță, relatează Digital Trends.

Televizoarele de 8K consumă mai multă energie decât va permite acest nou regulament și nu este posibil să se adapteze consumul de energie al acestei tehnologii la cerințele UE.

Acest lucru înseamnă că majoritatea celor mai bune televizoare disponibile în prezent nu vor trece de noile restricții privind eficiența energetică și vor fi efectiv interzise la vânzare.

Cu ani în urmă, UE a elaborat indicele de eficiență energetică, sau, pe scurt, IEE, care este utilizat pentru a determina consumul și eficiența ecranelor. Pentru a calcula eficiența unui televizor, comisia a folosit date de la ecrane care au fost vândute între 2012 și 2017. Nu se știe dacă raportul va fi actualizat odată cu intrarea în vigoare a noului proiect de lege sau dacă va fi înlocuit, scrie media.

Televizorul, aparatul pe care îl deschidem zilnic și care, uneori stă pornit cu orele, poate încărca destul de mult factura la energie electrică. De aceea, ar fi bine să setăm televizorul pe care îl avem deja în așa fel încât să reducem consumul.

În primul rând, atunci când televizorul este lăsat în funcțiune cu orele, este bine să-i setăm luminozitatea la un nivel mai redus, din meniu. Astfel se reduce și consumul de energie, iar acest lucru se va reflecta, cu siguranță, și la factura lunară.