Diverse

Ura, umilința, ranchiuna și disprețul de pe rețelele sociale. Explicații

Ura, umilința, ranchiuna și disprețul de pe rețelele sociale. Explicații
ortodoxia.me

Din cauza comportamentului pe care îl are, a modului de gândire sau a valorilor sale în viață, o persoană poate să simtă ură pentru cineva

FOTO cuvintecelebre.ro

Ura nu duce neapărat la acțiuni malefice directe (cum ar fi agresiunea sau insultele), deoarece o persoană poate:

 • păstra un simț al realității (teama de sancțiuni sau reproșuri)
 • avea inhibiții morale, care o împiedică să transforme un sentiment de antipatie profund într-un comportament de distrugere a persoanei urâte

Adesea, resentimentele se manifestă sub formă de calomnie sau mai subtil, sub forma unei defăimări constante și rău intenționate.

FOTO pinterest.com

Umilința, cu atât mai mult dacă este publică, este principalul motor al urii, mai ales la persoanele nesigure.

În vremurile actuale, efectul de ranchiună a devenit mai vizibil, deoarece unele rețele sociale au devenit un loc pentru:

 • a arăta ură (sub formă de rasism și xenofobie sau descalificarea personală a adversarilor politici)
 • a ironiza durerea altora
 • a încălca viața privată
 • a insulta oamenii din jur

Deși nu totul este ură pe rețelele de socializare, gradul de anonimat și sentimentul de impunitate pe care aceste rețele îl pot oferi înseamnă că multe persoane, încurajate de natura virală pe care ura o dobândește adesea, își pierd inhibițiile în ceea ce privește descalificarea, insultarea sau amenințarea altora.

Sub forma unor gânduri de dispreț, a unor sentimente de furie intensă și de lungă durată și a unor comportamente de distanțare sau de confruntare cu agresorul se manifestă resentimentul.

FOTO cuvintecelebre.ro

Câteodată, ura este trăită într-un mod grosolan și intens, ca o adevărată pasiune, iar alteori într-un mod mai puțin absorbant, ca un resentiment cronic care se perpetuează în timp și chiar se transmite din generație în generație. Ura, care poate deveni obsesivă și adesea este însoțită de o descalificare morală și chiar de o dezumanizare a persoanei respinse.

Ce tipuri de ură pot manifesta oamenii

Ura poate fi:

 • individuală (cum ar fi cea manifestată față de un fost partener, pentru că, în acest caz, este ușor de transformat o emoție pozitivă intensă în una negativă, colectivă (împotriva homosexualilor, a musulmanilor sau a imigranților)
 • reciprocă (extremiștii politici sau fanaticii religioși împotriva celor de altă orientare)

Ranchiunile colective sau reciproce se bazează pe prejudecăți care pot fi transmise din generație în generație și care dau coeziune grupului care le împărtășește.

Ura, din punct de vedere al sănătății, este un sentiment negativ care îl afectează doar pe cel care o simte și suferă din cauza ei

La nivel fizic, ura generează o stare de excitație care poate produce:

 • tensiune musculară
 • disconfort gastrointestinal
 • hipertensiune
 • senzație de suprasolicitare

La nivel psihologic, ura este o recunoaștere dureroasă a neputinței sau a inferiorității față de persoana urâtă.

La ce pot conduce resentimentele

A trăi cu resentimente sau cu dorința de răzbunare este dăunător pentru sănătate, deoarece generează și mai multă ură și nu permite persoanei să meargă mai departe fără această povară grea.

În cazul unor persoane, resentimentele pot duce la sentimente de vinovăție, așa cum se întâmplă și în cazul invidiei, pentru că nu se pot abține să nu-i dorească răul persoanei urâte, iar acest lucru contravine conștiinței lor morale și sistemului de valori pe care și l-au asumat, ceea ce poate duce la păstrarea resentimentelor, fără a le mărturisi nimănui. În astfel de cazuri, ura se poate transforma în dispreț de sine.

FOTO citattepedia.ro

Deseori, ura nu se stinge niciodată pe deplin și creează o emoție negativă în persoana care suferă de ea, ceea ce o transformă într-un mecanism negativ de adaptare.

Mai mult, există cei care, printr-un fenomen de generalizare, își transformă ura față de cineva în resentimente împotriva întregii lumi.

Unii oameni sunt predispuși la ură, cum ar fi cei care sunt neîncrezători, nesiguri și lipsiți de empatie. Resentimentele nesănătoase pot conduce la o distorsionare a realității.

Prevenirea sentimentului de ură

Mecanismele uitării ar putea neutraliza ura, dar la unele persoane hipersensibile amintirea umilinței trăite sau percepute ca atare împiedică uitarea.

Ura este foarte rezistentă la extincție, dar uneori se diminuează pentru o perioadă de timp sau își pierde din intensitate atunci când o persoană:

 • are un succes personal sau profesional
 • se îndepărtează fizic și emoțional de persoana urâtă

Prevenirea urii implică îmbunătățirea stabilității emoționale, a empatiei, a iertării și a capacității de a admira realizările celorlalți, citează alephnews.ro