Actual International

Uraganul Fiona bagă Puerto Rico în stare de urgenţă. Joe Biden a făcut anunţul

Uraganul Fiona bagă Puerto Rico în stare de urgenţă. Joe Biden a făcut anunţul
FOTO: nbcnews.com

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat duminică, 18 septembrie, stare de urgenţă în Puerto Rico, stat insular ameninţat de furtuna tropicală Fiona a cărei intensitate ar putea creşte până la nivel de uragan, informează Reuters. Starea de urgenţă autorizează Agenţia Federală pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă (FEMA) din Statele Unite să coordoneze intervenţiile în caz de dezastre şi să intervină cu măsuri de protecţie, a indicat Casa Albă.

Uraganul Fiona bagă Puerto Rico în stare de urgenţă. Joe Biden a făcut anunţul

Intensitatea furtunii tropicale Fiona se apropie de cea a unui uragan şi sunt aşteptate ploi torenţiale şi alunecări de teren în Puerto Rico şi Republica Dominicană, a anunţat duminică Centrul Naţional pentru Uragane din SUA.

Furtuna se îndreaptă spre Puerto Rico cu viteze ale vântului care ajung la 112 km/h, aproape de planul de a fi declarată uragan de categoria 1 (119 km/h), fiind aşteptate ploi torenţiale şi alunecări de noroi atât în Puerto Rico, cât şi în Republica Dominicană, a anunţat duminică Centrul Naţional pentru Uragane.

Maria, Dorian şi acum Fiona. 3 uragane în 5 ani de zile în Puerto Rico

Porto Rico s-a mai confruntat cu o astfel de situaţiei în urmă cu trei ani, când preşedintele de atunci, Donald Trump a declarat stare de urgenţă.

Decizia a fost luată şi atunci după ce Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din Statele Unite a activat o monitorizare de uragan pentru Puerto Rico, ca urmare a creşterii în intensitate a furtunii Dorian.

Acest teritoriu al Statelor Unite, unde trăiesc circa 3,4 milioane de locuitori, este afectat frecvent de furtuni tropicale şi uragane. Regiunea se confruntă în continuare cu efectele distrugerilor cauzate de Uraganul Maria, care a provocat moartea a mii de persoane în septembrie 2017. Atunci, Uraganul Maria a devastat mai multe insule din Caraibe, în special în Dominică şi Guadalupe unde peste 90% din toate clădirile au fost rase de pe faţa pământului. Uraganul Maria a fost catalogată drept furtună de categoria 5, care a adus rafale de vânt cu o viteză de până la 280 de kilometri pe oră.