Actual International

Ursula von der Leyen s-a întors la Kiev pentru o nouă întîlnire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski

Ursula von der Leyen s-a întors la Kiev pentru o nouă întîlnire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski
foto: Twitter, Ursula von der Leyen

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este din nou, în Ucraina. Șefa executivului de la Bruxelles a ajuns sâmbătă la Kiev, pentru discuții privind aspirațiile Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană.

Ursula von der Leyen s-a întors la Kiev pentru o nouă întîlnire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski

Ursula von der Leyen s-a întors sâmbătă la Kiev pentru o întâlnire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi a declarat că vor discuta despre reconstrucţia Ucrainei şi progresul către aderarea ţării la Uniunea Europeană.

”Cu preşedintele Zelenski voi face un bilanţ al lucrărilor comune necesare pentru reconstrucţie şi al progreselor înregistrate de Ucraina pe calea sa europeană”, a spus ea într-o postare pe contul de Twitter.

Ursula von der Leyen a fost primită de viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană a Ucrainei Olga Stefanyshyna. (foto)

Aceasta este a doua vizită a Ursulei von der Leyen la Kiev, în scopul de a exprima sprijinul oferit de Uniunea Europeană Ucrainei în vederea aderării ţării la blocul comunitar.

Liderii de grupuri politice din Parlamentul European au cerut, joi, într-o declaraţie comună, şefilor de stat şi de guvern din ţările UE să le acorde statut de ţară candidată Ucrainei şi Republicii Moldova şi să facă demersuri pentru a adopta o decizie similară în cazul Georgiei.

„Noi, liderii grupurilor politice din PE, facem apel la reuniunea şefilor de stat şi de guvern din 23-24 iunie să decidă asupra cererilor Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei de aderare la UE”, se menţionează în declaraţia adoptată joi de Conferinţa Preşedinţilor.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat miercuri că ţara sa nu va accepta un statut alternativ celui de candidat pentru aderarea la UE, referindu-se la propunerile de creare a unei noi organizaţii care să includă şi Ucraina.

Este a doua vizită în Ucraina a şefei Comisiei Europene de la începutul invaziei ruse la 24 februarie. În cadrul precedentei sale vizite, la 8 aprilie, Ursula von der Leyen a dat asigurări că Ucraina are un „viitor european”.