Actual Politică

USR a anunţat oficial data Congresului Naţional, când îşi va alege, on line, preşedintele

USR a anunţat oficial data Congresului Naţional, când îşi va alege, on line, preşedintele

Alegerile pentru preşedinţia USR vor avea loc la începutul lunii iulie. Biroul Naţional al USR a decis să organizeze alegerile pentru preşedinţia USR în luna iulie, on line şi în două tururi de scrutin. Iniţial, Congresul USR era programat pentru luna octombrie.

USR a anunţat oficial data Congresului Naţional, când îşi va alege, on line, preşedintele

”Alegerile pentru preşedinţia USR vor avea loc la începutul lunii iulie. Calendarul alegerilor interne va fi următorul: turul 1 se va desfăşura între 6-10 iulie, turul 2 între 11-15 iulie şi congresul online de validare a alegerilor pe 16 iulie”, a transmis, vineri, USR, într-un comunicat de presă.

Liderul interimar al formaţiunii, Cătălin Drulă, afirmă că USR trebuie să aibă un leadership stabil.

”În contextul actual şi în perspectiva lui 2024, USR trebuie să aibă un leadership stabil şi un preşedinte ales cu voturile voastre. Nu mai putem aştepta până în toamnă. Guvernarea actuală este catastrofală pentru România, e nevoie de un leadership validat al Opoziţiei. Energia noastră nu trebuie irosită pe dispute interne, ci orientată 100% către lupta cu sistemul care căpuşează România. Şi pentru construcţia alternativei la el”, a declarat Cătălin Drulă.

Anterior, el a propus, într-un mesaj intern către membrii USR, ca alegerile pentru funcţia de preşedinte deplin al partidului să fie organizate în luna Iulie, în format online.

“A venit momentul să închidem disputele interne. Mai ales în contextul actual şi în perspectiva lui 2024, USR trebuie să aibă un leadership stabil şi un preşedinte ales cu voturile voastre. Nu mai putem aştepta până în toamnă”, le transmite Cătălin Drulă colegilor de partid.

Iniţial, Congresul USR era programat pentru luna octombrie.

Dacian Cioloş, preşedinte USR doar şase luni

Dacian Cioloș a fost ales președinte al USR PLUS, la începutul lunii octombrie 2021 cu 19.603 voturi (50,9%) față de 18.908 voturi (49,1%) pe care le-a obținut contracandidatul său, Dan Barna.

La nici şase luni de la câşigarea preşedinţiei USR, Dacian Cioloș a decis să demisioneze din partid, alături de alți europarlamentari apropiați de acesta. Cioloș spune că nu a găsit „înțelegere” în interiorul partidului și că despărțirea de USR îi lasă „un gust amar”.

„Am demisionat când am înțeles că șansele de a reforma un partid de care societatea are nevoie sunt inexistente, iar eu nu pot să mint sau să disimulez că este totul perfect doar pentru a ocupa o funcție trecătoare”, a scris europarlamentarul într-un mesaj publicat pe Facebook.

Dacian Cioloş a intrat foarte repede de la alegerea sa în fruntea partidului  în conflict cu conducerea partidului.