Actual Politică

USR îl dă pe Klaus Iohannis pe mâna procurorului Laura Codruţa Kovesi

USR îl dă pe Klaus Iohannis pe mâna procurorului Laura Codruţa Kovesi

USR a pus ochii pe preşedintele Klaus Iohannis. De când au ieşit de la guvernare, liderii USR i-au pus „gând rău” şefului statului, iar achiziţiile de autoturisme BMW de către Ministerul de Interne a fost subiectul lansat şi întreţinut de sindicatele din poliţie.

La rândul său, şeful statului a cerut verificări la sânge, mai ales că spune acesta, organele de anchetă au toate pârghiile. Acum, europarlamentarul USR, Alin Mituţă mai face o încercare şi anunţă că a sesizat Parchetul European cu privire la achiziţia BMW-urilor de către Poliţia Română.

USR îl dă pe Klaus Iohannis pe mâna procurorului Laura Codruţa Kovesi

”Am sesizat Parchetul European condus de Laura Codruţa Kovesi cu privire la achiziţia celor 600 de automobile de lux de către Inspectoratul General al Poliţiei Române. Aşa cum a fost descris deja în spaţiul public, licitaţia prin care au fost achiziţionate aceste maşini ridică suspiciuni serioase, caietul de sarcini fiind precis proiectat în aşa fel încât un singur producător auto să se califice”, a scris Alin Mituţă pe Facebook.

Potrivit acestuia, din moment ce suma totală dedicată achiziţiei include şi o cofinanţare de aproximativ 10 milioane de euro din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, cade în competenţa Procurorului European să investigheze acest caz.

 600 de maşini BMW, suspiciuni privind o licitația ”cu dedicație”

Potrivit G4Media, licitaţia prin care Inspectoratul general al Poliţiei Române (IGPR) cumpără 600 de maşini BMW de la Automobile Bavaria SRL, firmă condusă de Michael Schmidt, prietenul preşedintelui Klaus Iohannis, este considerată ca fiind ”cu dedicaţie” atât de sindicatele din poliţie, cât şi de publicaţiile de profil auto.Contractul are o valoare de 98 de milioane de lei fără TVA.

Preşedintele Klaus Iohannis, a afirmat, vineri seară, răspunzând unei întrebări legate de prietenia între el şi şeful Automobile Bavaria, de la care Poliţia Română va cumpăra 600 de maşini marca BMW, că nu a contat această prietenie şi a subliniat că este inadmisibil ca numele şi poziţia sa să fie implicate într-o astfel de chestiune. Iohannis a adăugat că se aşteaptă ca autorităţile statului să facă verificări.

”Despre prietenia cu mine pot să vă spun că nu a contat, cu siguranţă, iar informaţiile mele despre această procedură sunt doar cele care au apărut pe sursele deschise, adică pe media. Însă pot să vă spun un lucru foarte clar, dacă există suspiciuni, atunci avem suficiente autorităţi competente să verifice aceste lucruri”, a declarat Klaus Iohannis, referindu-se la achiziţia de automobile marca BMW de către Poliţia Română.

Klaus Iohannis a spus că se aşteaptă ca autorităţile să facă verificări

”Mă aştept ca aceste autorităţi să verifice toate lucrurile la sânge. Este inadmisibil, din punctul meu de vedere, ca numele meu şi poziţia mea să fie trasă într-o chestiune care poate fi verificată tehnic. Cred că este evident pentru toată lumea că eu nu am nicio treabă cu această achiziţie, dar, dacă există suspiciuni, atunci mă aştept la clarificări şi cam foarte repede”, a declarat Iohannis.

Luni, șeful Poliției Române a făcut precizări despre achiziția mașinilor.

Şeful Poliţiei Române, Benone Marian Matei, a declarat că procedura a fost supravegheată de Agenţia Naţională de Achiziţii Publice şi a fost parte dintr-o serie  de mai multe proiecte pentru sporirea mobilităţii la nivelul Poliţiei Române.

”La nivelul Poliţiei Române aceste achiziţii s-au derulat începând cu 2017. (…) O serie de loturi de autoturisme au fost achiziţionate tocmai pentru a spori mobilitatea. (…) Printre proiectele care au vizat sporirea mobilităţii la nivelul Poliţiei Române exemplific: întărirea capacităţii administrative şi operaţionale a structurilor de luptă împotriva traficului de droguri – au fost achiziţionate autoturisme marca BMW, cutie 8 plus 1, operaţionalizarea structurilor de poliţie pentru protecţia animalelor – au fost achiziţionate autovehicule Ford, cutie 10 plus 1. În toate achiziţiile ne-am axat pe fonduri nerambursabile. Prin achiziţionarea autospecialelor se urmăreşte sporirea capacităţii Poliţiei Rutiere de a răspunde cerinţelor sociale actuale”, a explicat şeful Poliţiei Române.