Info Actual

Info Actual > Politică > USR s-a abținut de la votarea legii de acordare a unor ajutoare de urgenţă
Politică

USR s-a abținut de la votarea legii de acordare a unor ajutoare de urgenţă

USR s-a abținut de la votarea legii de acordare a unor ajutoare de urgenţă. Senatul a adoptat astăzi cu majoritate de voturi un proiect de lege care prevede acordarea de ajutoare de urgenţă persoanelor aflate în situaţii dificile. Fondurile pot fi alocate atât din bugetul de stat prin Ministerul Muncii, cât şi din cel local prin dispoziţia primarului.

Senatorul UDMR, Cseke Attila, a explicat că iniţiativa este menită să lămurească aspectele neclare din legislaţie privind tipurile de ajutoare de urgenţă. Decizia primarului de acordare a ajutorului de urgenţă se va baza pe o anchetă socială, a explicat senatorul Cseke Attila.

Cseke Attila: ”Se face pe baza unei cereri şi a declaraţiei pe proprie răspundere a persoanei sau a unui membru de familie din familia afectată şi se face o anchetă socială punctuală realizată exact pentru a vedea dacă se justifică acest ajutor de urgenţă şi evident să evităm situaţii în care interpretările diferite din ţară au condus chiar şi la necesitatea restituirii unor sume. Dacă justificările sunt clare, sunt documentate, autorităţile locale ştiu ce au de făcut.”

Senatorii USR s-au abținut de la vot pe motiv că inițiativa legislativă nu clarifică în fapt condițiile în care pot fi acordate ajutoarele de urgență. Senatorul USR, Florina Presadă, a atras atenția că e nevoie ca legea să stipuleze clar cine poate beneficia de aceste măsuri, în condițiile în care în perioada următoare vor exista foarte multe persoane care vor avea nevoie de sprijin de la stat.

Florina Presadă, senator USR: ”Va fi o perioadă grea, în care va fi nevoie de aceste ajutoare sociale, de ajutoare de urgenţă, însă pentru a veni în sprijinul acestor oameni, va fi nevoie de suplimentarea fondurilor alocate pentru aceste ajutoare, dar și de alte modificări legislative care, într-adevăr, să clarifice legislaţia și credem că este nevoie să ne aplecăm către această problemă a beneficiarilor de ajutor social. Nu putem uita că trecem o perioadă grea și foarte mulți oameni vor rămâne fără o sursă de venit.”

Senatul este prima Cameră sesizată, decizia finală în ceea ce privește acordarea ajutoarelor de urgență aparținând Camerei Deputaților.