International

Veste importantă pentru utilizatorii Huawei! Ce au anunțat autoritățile

Huawei (sursă foto: reuters.com)
sursă foto: reuters.com

Guvernul german pune capăt dependenței operatorilor naționali de telecomunicații de echipamentele 5G chinezești. Într-un interviu publicat vineri, 18 august, ministrul german de interne, Nancy Faeser, a declarat pentru ziarul german Handelsblatt că furnizorii de telecomunicații trebuie să renunțe la utilizarea echipamentelor de telecomunicații oferite de gigantul chinez Huawei atunci când acestea prezintă riscuri de securitate.

„Riscurile sunt cunoscute de mult timp. Autoritățile noastre de securitate au avertizat în repetate rânduri împotriva dependențelor unilaterale”, a declarat Faeser. „Cred că furnizorii au avut suficient timp să se adapteze la acest lucru”, a adăugat ea. Fiind cea mai mare economie din Europa, Germania este încă foarte dependentă de China pentru rețelele sale de telecomunicații, potrivit unor estimări recente din industrie compilate de compania de consultanță în telecomunicații Strand Consult la sfârșitul anului trecut. Reticența guvernului de a impune restricții dure în ceea ce privește utilizarea Huawei a iritat Washingtonul și alți oficiali din domeniul securității în anii trecuți.

Veste importantă pentru utilizatorii Huawei

Berlinul pune în aplicare noi controale de securitate privind tehnologia chineză în rețelele de telecomunicații. În martie, ministerul german a anunțat că verifică toate componentele cu implicații în materie de securitate de la furnizorii chinezi de telecomunicații, Huawei și ZTE, declanșat în parte de îngrijorările legate de o tehnologie Huawei puțin cunoscută care ar trebui să controleze consumul de energie, a dezvăluit POLITICO. „Vom interzice componentele în cazul în care există riscuri grave de securitate”, a declarat Faeser, adăugând că guvernul încă evaluează riscurile.

Orice restricție privind utilizarea echipamentelor Huawei se confruntă de mult timp cu rezistența marilor furnizori de telecomunicații, precum Deutsche Telekom, care se teme că eliminarea furnizorilor chinezi de telecomunicații va crește drastic costul construirii de noi rețele și al menținerii în funcțiune a celor existente. În 2019, în pofida unei sfidări tot mai mari împotriva Huawei, compania chineză și gigantul global de telecomunicații Deutsche Telekom au încheiat un acord care a marcat începutul unei relații privilegiate. Huawei a fost de acord să ia măsuri pentru a evita întreruperea lanțului de aprovizionare cauzată de măsurile americane, precum și să acopere costurile unor potențiale daune și întârzieri.

Ce spun specialiștii

„O reducere pe termen scurt ar pune în pericol acoperirea și extinderea rețelelor mobile pentru anii următori”, a declarat pentru POLITICO un purtător de cuvânt al Deutsche Telekom, Stephan Broszio, argumentând că societatea a început să elimine Huawei din rețeaua centrală încă din 2019 și se bazează pe o strategie cu mai mulți furnizori în achizițiile sale de tehnologie. „Nu mă las păcălit nici de argumentul costurilor”, a spus Faeser despre aceste argumente, subliniind că, dacă există „riscuri serioase de securitate”, operatorii de rețea ar trebui să acționeze.

Declarațiile ministrului german vin după o declarație a Comisiei Europene din iunie, care a presat țările membre să își intensifice măsurile împotriva furnizorilor chinezi de 5G, argumentând că kitul lor 5G prezintă „riscuri semnificativ mai mari” decât echipamentele concurenților europeni. Până în prezent, majoritatea țărilor UE „au adoptat sau pregătesc măsuri legislative” pentru a permite serviciilor de securitate să blocheze contractele cu furnizorii străini, dar numai zece dintre ele „au impus astfel de restricții”, a declarat Comisia, potrivit POLITICO.