Actual

Va fi schimbat Roberto Mancini după ratarea calificării la Cupa Mondială?

Va fi schimbat Roberto Mancini după ratarea calificării la Cupa Mondială?

Italia a fost eliminată de Macedonia de Nord în barajul pentru Cupa Mondială din 2022 și este marea absentă a turneului final programat în acest an în Qatar. Imediat, presa din Italia a scris intens despre posibilitatea ca Roberto Mancini să fie schimbat din funcția de selecționer.

Italienii au vehiculat chiar câteva nume ca posibili înlocuitori. Fabio Cannavaro, Andrea Pirlo, Gennaro Gattuso, Carlo Ancelotti sau Antonio Conte au fost variantele relatate de italieni, dar Roberto Mancini pare dispus să rămână pe banca tehnică a Italiei.

Într-o declarație făcută după ratarea calificării, Mancini a anunțat că se gândește doar la viitor și că vrea să continue să construiască.

„Fotbalul poate fi nemilos uneori. Vara trecută eram în vârful Europei, după una dintre cele mai frumoase povești din istoria echipei naționale, iar zilele acestea ne-am trezit în unul dintre cele mai dramatice momente. E o frustrare imensă pentru că e greu de acceptat, însă acceptarea eșecurilor în viață este parte dintr-o creștere sănătoasă din punct de vedere uman și sportiv. Să luăm ceva timp acum pentru a reflecta și a înțelege clar. Singurul lucru pe care trebuie să îl facem acum este să ridicăm capul și să lucrăm pentru viitor”, a spus Roberto Mancini.

Așadar, sunt șanse foarte mari ca Roberto Mancini să continue pe banca echipei naționale a Italiei. De altfel, dacă privim și cotele la pariuri sportive observăm că sunt semnale clare că acest lucru se va întâmpla. Mancini are cota 1.10 să continue ca selecționer al Italiei și cota 6.00 să fie schimbat. Contractul său expiră în 2026 și sunt șanse mari să îl ducă la bun sfârșit, următorul obiectiv fiind EURO 2024.

Ce l-a convins pe Roberto Mancini să rămână pe banca naționalei Italiei

Conform jurnaliștilor italieni, Roberto Mancini s-a gândit inițial să își dea demisia după eșecul cu Macedonia de Nord, dar a fost întors din drum. Football Italia notează că liderul vestiarului naționalei Italiei, Leonardo Bonucci, a mers împreună cu mai mulți colegi de echipă și l-a convins să nu își dea demisia. Ei i-au spus că îl vor susține în continuare și că vor face totul pentru atingerea următoarelor obiective.

În plus, faptul că Federația de Fotbal din Italia a arătat susținere a reprezentat un alt argument pentru Mancini să continue, în pofida faptului că au existat și unii suporteri care l-au criticat.

Printre cei care au făcut acest lucru s-a aflat inclusiv mama sa, Marianna Puolo, care i-a reproșat public că nu l-a convocat pe Mario Balotelli, golgheterul formației Adana Demirspor.

„L-aș fi convocat pe Balotelli, deoarece este incredibil de puternic în fața porții și nimeni nu l-ar fi putut opri”, a spus Marianna Puolo.

Italia ratează prezența la Cupa Mondială a doua oară la rând

În urma eșecului cu Macedonia de Nord, Italia va rata prezența la Cupa Mondială pentru a doua oară la rând. Peninsularii nu au participat nici la ediția din 2018, după ce au ratat calificarea.

Chiar dacă la Campionatul European au avut rezultate notabile, în ultimii ani Cupa Mondială nu le-a priit. După titlul mondial din 2006, câștigat în Germania, pentru italieni a urmat un recul. Astfel, la edițiile din 2010 și 2014 echipa a fost eliminată încă din faza grupelor, după ce a terminat de fiecare dată pe locul trei. Apoi au venit ratările calificărilor la edițiile din 2018 și 2022.

Italia rămâne însă una dintre cele mai titrate echipe din lume, având patru Cupe Mondiale în palmares, câștigate la edițiile din 1934, 1938, 1982 și 2006.

De asemenea, Italia a reușit să câștige și EURO 2020 după ce a învins Anglia pe Wembley. A fost al doilea titlu continental pentru Italia, după cel câștigat în 1968, din postura de țară organizatoare. Italienii mai au două finale pierdute, în 2000 și 2012.

Cotele de piață ale italienilor au scăzut după ratarea calificării

Ratarea calificării la turneul mondial a afectat și cotele de piață ale jucătorilor, potrivit Gazzetta dello Sport. Astfel, portarul Gianluigi Donnarumma a ajuns să valoreze 50 de milioane de euro, față de 65 de milioane de euro la cât era cotat înaintea confruntării.

De asemenea, tot cu 15 milioane de euro a scăzut și cota de piață a lui Jorginho. Mijlocașul de la Chelsea este cotat acum la 30 de milioane de euro. În aceeași situație este și Domenico Berardi, cotat la 25 de milioane de euro, în scădere cu 10 milioane de euro.

De altfel, jurnaliștii italieni notează că mulți jucători au moralul afectat după înfrângerea din confruntarea cu Macedonia de Nord, iar acest lucru ar putea duce diverse transferuri în perioada de mercato ce va avea loc în vara acestui an. Donnarumma și Jorginho sunt printre principalii jucători vizați de eventuale transferuri în această vară.