Actual

Vacanțe de milioane. Românii au cheltuit sume uriașe pe concedii în acest an

Vacanțe de milioane. Românii au cheltuit sume uriașe pe concedii în acest an
sursa foto komsi travel

Vacanțe de milioane. Acestea sunt cuvintele care descriu acest an al românilor. Cetățenii sunt foarte pasionați de călătorii. Aceștia strâng bani pentru a putea merge pe parcursul anului în destinațiilor lor preferate, alături de familie și prieteni.

Românii au cheltuit extrem de mulți bani în acest an. Dar, bugetul unei familii nu s-a dus pe investiții sau alte necesități. Românii au preferat să-și cheltuiască banii pe vacanțe. Aceștia au dat cu 50% mai mulți bani pe concedii, față de datele din anul 2019.

Vacanțe de milioane

Românii au pus accentul pe distracție și relaxare în acest an. Aceștia au cheltuit cu 50% mai mulți bani în vacanță, față de datele înregistrate în 2019. În acest an, oamenii nu s-au abținut de la nimic. Au plătit sume mari de bani pentru a face poftele și plăcerile. În special, această vară a fost una plină de vacanțe.

Potrivit concluziilor trase de Banca Națională, lunile iunie și iulie au fost cele mai aglomerate. În aceste două luni de vară au decis cei mai mulți români să plece în vacanță. Numai în aceste luni, s-a cheltuit cu 50% mai mult decât în 2019 și cu mult peste anul trecut.

Vacanțe în străinătate

Vacanțe de milioane. Mulți români au ales să-și petreacă vacanțele în destinații turistice de la noi din țară. Dar, un număr la fel sau poate chiar mai mare a dorit să călătorească. Multe persoane și-au petrecut concediul în destinații de vacanță din afara țării. În doar două luni de vară, românii au cheltuit în străinătate suma de 1.580.000.000 de euro.

Concediile în afara țării reprezintă un trend la noi în țară. De asemenea, multe persoane doresc să călătorească și să exploreze alte țări, alte peisaje spectaculoase. Mulți români au ales să plece în vacanță și în țări din afara Europei.

Destinații preferate

În acest an, românilor le-a plăcut în continuare să viziteze locuri precum Grecia, Italia și Spania, iar suma cheltuită a fost mai mare decât în 2019 și 2022. Dorința de a călătorii în alte țări, mai ales cele din afara Europei, a înregistrat o creștere semnificativă.

Vacanțe de milioane. Pentru călătorii în afara Europei, oamenii au cheltuit 305 milioane de euro în această vară. Față de 136 de milioane de euro în 2019. Aceste date provin de la informații despre cardurile de credit emise de români folosite pentru a face plăți în străinătate.  Dar și de la numărul de pachete de vacanță achiziționate și proiecțiile caselor de schimb valutar.

Creșterea veniturilor salariale

Românii cheltuiesc mai mulți bani în străinătate. Se pare că acest lucru este în strânsă legătură cu creșterea veniturilor salariale. Oamenii au mai mulți bani și pun pe primul loc distracția, vacanțele, înfrumusețarea. De asemenea, dorința de a fi liber și se a vedea lucruri sau locuri noi este o tendință generală post-pandemie.

„Pe de-o parte lumea a fost nerăbdătoare să călătorească după momentul pandemiei. Un alt factor care explică această creștere accelerată a banilor cheltuiți de români în străinătate este creșterea veniturilor salariale. În România au crescut cu 30-35% în această perioadă, iar cheltuielile turistice cu 50%.” a explicat Bogdan Glăvan, economist. Datele pentru luna august nu sunt încă finalizate. Experții se așteaptă la o creștere la fel de mare ca în celelalte luni de vară, conform ProTV .