Actual

Vacanțele în străinătate se scumpesc. Românii vor trebui să achite o taxă zilnică

inca-un-aeroport-bucuresti
Sursa foto: Arhiva companiei

Vacanțele în străinătate devin mai scumpe. Una dintre destinațiile preferate ale românilor va introduce de la anul o nouă taxă.

Mulți dintre românii care au în plan să-și facă vacanțele în străinătate anul viitor se vor confrunta cu noi taxe. Grecia, țara aleasă de mulți conaționali ca destinație de vacanța estivală, a anunțat că va introduce o nouă taxă. Aceasta este destinată să acopere costurile generate de dezastrele naturale care au afectat țara.

Anul acesta incendiile forestiere și inundațiile au afectat grav Grecia. Guvernul de la Atena a anunțat că are nevoie de mai mulți bani pentru acoperirea costurilor generate de dezastrele naturale. În acest sens, autoritățile elene au introdus recent o nouă taxă. „Taxă climatică” va fi achitată de turiști începând de anul viitor.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a declarat că dorește să mărească finanțarea pentru măsurile de combatere a schimbărilor climatice de la 300 de milioane de euro la 600 de milioane de euro. Peste 27,8 milioane de persoane au călătorit în Grecia din ianuarie până în septembrie 2023. Din cauza dezastrelor naturale, țara a pierdut 500.000 de turiști.

Taxe de până la 10 euro pe zi

Turiștii care vin în Grecia vor plăti mai mult din 2024. Valoarea taxei este stabilită și în funcție de cazare. Astfel, pentru o cazare de șapte zile, la un hotel de cinci stele, turiștii vor trebui să plătească încă 70 de euro. Turiștii care preferă să închirieze apartamente de vacanță vor plăti un tarif suplimentar de 1,50 euro pe zi. Pentru o vilă sau o casă închiriată de o familie, taxa va fi de zece euro pe zi.

Comparativ cu taxa de cazare anterioară, turiştii vor suporta costuri suplimentare între unu şi şase euro pe zi.

Taxa pe climă este însă sezonieră. Sumele anunțate vor fi plătite din martie până în octombrie. Din noiembrie până în februarie, se plătește doar o taxă de noapte de până la patru euro pe zi, conform Antena3 CNN.