Info Actual > Social > Valeriu Gheorghiță, anunț important pentru români: „Ne putem întoarce la normalitate…”
Social

Valeriu Gheorghiță, anunț important pentru români: „Ne putem întoarce la normalitate…”

Valeriu Gheorghiță, anunț important pentru români: „Ne putem întoarce la normalitate...”

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță a făcut o serie de informații pentru toți românii cu privire la întoarcerea la normalitate. Astfel, medicul militar a spus că se poate renunţa la restricţiile instituite în contextul pandemiei şi dacă nu va fi atinsă ţinta de 10 milioane de cetăţeni vaccinaţi.

Anunț făcut de Valeriu Gheorghiță

„Teoretic, ne putem întoarce la normalitate şi fără atingerea acestei ţinte, pentru că noi nu avem la acest moment date care să ne arate care este numărul real al persoanelor care au trecut prin această infecţie. Ştim că protecţia după infecţia naturală este estimată undeva la trei, după alte date până la şase luni. Evident că şi acest tip de imunitate dobândită prin boală este important pe termen scurt, contribuie la controlul epidemiologic, însă, pe termen lung nu ne ajută. Pe termen lung rămâne vaccinarea singura soluţie eficientă care asigură protecţia faţă de situaţia de agravare epidemiologică”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare, potrivit Agerpres.

Din punct de vedere epidemiologic, lucrurile vor avea o evoluţie favorabilă, nu trebuie să ne blocăm în această cifră de 10 milioane de persoane vaccinate, a declarat valeriu Gheorghiță.

„Până la urmă, ce ne interesează şi prin vaccinare şi prin măsuri restrictive este să avem cât mai puţine persoane care se îmbolnăvesc, cât mai puţini oameni care îşi pierd viaţa din cauza acestei maladii şi să revenim la normalitate în condiţii de siguranţă”, a mai spus medicul.

Întrebat referitor la această ţintă, Gheorghiţă a răspuns: „Campania de vaccinare nu este o problemă de matematică, pentru că mai avem câteva necunoscute, care ţin de adresabilitatea şi de dorinţa persoanelor de a se vaccina”.

„Nu trebuie să ne fixăm nişte borne rigide, sunt estimări”

„Cred că este esenţial ca din punct de vedere organizatoric să creăm cât mai multe modalităţi prin care o persoană poate să ajungă să se vaccineze şi vedem organizarea centrelor de tip drive-thru, organizarea evenimentelor de tip ‘maratonul de vaccinare’, completarea modalităţilor de programare prin prezentare directă la un centru de vaccinare, vaccinarea prin medicul de familie, vaccinarea prin intermediul operatorilor economici şi, suplimentar, vaccinarea în spitale cred că sunt suficiente modalităţi, cred că sunt cele mai multe modalităţi, pot să vă spun, la nivel european, prin care o persoană poate să îşi aleagă şi timpul de vaccin şi unde să se vaccineze şi când vrea să se vaccineze”, a arătat şeful CNCAV.