International

Vaticanul, târât într-un proces britanic de către fostul consilier personal al Papei. E fără precedent în 2000 de ani

Vaticanul, târât într-un proces britanic de către fostul consilier personal al Papei. E fără precedent în 2000 de ani

Este o informație șocantă, pentru că prima dată în istoria sa de 2000 de ani, Vaticanul urmează să fie prezent în instanțele engleze.

Nimic nu a reușit să îi împiedice pe judecătorii din Marea Britanie să cerceteze un acord de investiții imobiliare de 124 de milioane de lire sterline pe care l-a încheiat un finanțator britanic, relatează Daily Mail în ediția sa de duminică.

Vaticanul, târât într-un proces britanic de către fostul consilier personal al Papei. E fără precedent în 2000 de ani

Primele acuzații au venit chiar de la Vatican.

Raffaele Minicione, care deține atât cetățenia britanică, cât și elvețiană, a fost anterior consilier financiar al Secretariatului de la Vatican, care îl consiliază personal pe Papă și îl asistă în îndeplinirea sarcinilor sale.

Minicione a fost acuzat de Vatican pentru 10 fapte penale, inclusiv fraudă, delapidare și abuz în serviciu, începând cu 2014.

Una dintre acuzațiile grave se referă la faptul că Raffaele Minicione a umflat prețul unei proprietăți din Londra, 60 Sloane Avenue, atunci când compania sa a vândut-o Vaticanului în 2018.

Proprietatea a fost vândută de Vatican la 1 iulie pentru 186 de milioane de lire sterline, ceea ce reprezintă o pierdere pentru statul papal de aproximativ 140 de milioane de lire sterline, au declarat pentru Daily Mail oameni din interior.

Fostul consilier al Papei neagă acuzațiile și susține că evaluarea proprietății a fost făcută de experți independenți. El mai spune că Vaticanul nu a furnizat nicio dovadă a presupuselor sale fapte greșite sau a pierderii monetare pe care susține că a înregistrat-o.

De asemenea, Minicione și-a exprimat intenția de a deschide mai multe procese civile în Marea Britanie pentru a contracara publicitatea și pentru a-și proteja reputația, scrie sursa citată, care a consultat documentele instanței.

Vaticanul a făcut demersuri ca procesul să nu se desfășoare la Londra

Avocații Vaticanului au încercat ca acest proces să nu aibă loc la Londra. Ei au susținut că orice audiere din Marea Britanie ar putea interfera cu procedurile penale și „actele legitime ale unui stat străin”.

Dar Raffaele Minicione a câștigat o victorie semnificativă la Curtea de Apel, care a fost de acord că instanțele engleze au dreptul de a examina o tranzacție imobiliară și de a decide dacă el și compania sa, WRM, au acționat cu bună-credință.

Papa Francisc s-a implicat personal în investigarea faptelor comise de consilier

În instanțele engleze se judecă doar această vânzare de imobil, dar acuzațiile aduse de Vatican împotriva lui Minicione sunt mai multe și mai ample.

Reprezentanții Vaticanului au început procedurile penale împotriva lui Raffaele Minicione în 2019, după ce acesta a cumpărat proprietatea pentru statul papal, pentru că a susținut că a trebuit să dea mită pentru achiziționarea clădirii. Ei au adăugat că surplusul de bani a fost „deturnat spre uzul personal al domnului Minicione și al asociaților săi”.

Astfel, în luna februarie a acestui an, el și alți 10 au fost inculpați de sistemul juridic al Vaticanului.

Se spune că Papa Francisc a fost implicat personal în investigație, relatează The Telegraph .

Trebuie reținut că, în paralel cu procesul din Marea Britanie, anchetele penale sunt în desfășurare la Vatican, unde sunt puse sub acuzare 11 persoane.