International

Vecinii vor avea alegeri anticipate. Se așteaptă un guvern pro-rus

Vecinii vor avea alegeri anticipate. Se așteaptă un guvern pro-rus
Arhivă

Bulgaria va organiza alegeri anticipate pe 2 octombrie, acesta fiind al patrulea scrutin parlamentar în mai puţin de doi ani.

De data aceasta, cauza o reprezintă urmările răbzoiului ruso-ucrainean. Guvernul bulgar condus de premierul Kiril Petkov a căzut în iunie, într-un context marcat de inflaţia în creştere, de incertitudini privind aprovizionarea cu gaze şi de alte efecte ale războiului.

Viitorul guvern va adopta o linie mai puțin dură față de Rusia

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a stabilit luni că în 2 octombrie vor avea loc alegeri anticipate, transmite Reuters. Tot azi, Radev l-a numit la conducerea executivului interimar pe fostul ministru al muncii Galab Donev. Cabinetul său va funcţiona de marţi până când se va forma un nou guvern, în urma alegerilor.

De la acest guvern şi se aşteaptă să adopte o linie mai puţin dură împotriva Moscovei. Cel mai probabil, Donev va încerca să reînnoiască importurile de gaze din Rusia şi eventual să amelioreze relaţiile cu Moscova. Guvernul Petkov a expulzat 70 de diplomaţi ruşi suspectaţi de spionaj.

Instabilitate politică

Din vara lui 2020, Bulgaria este marcată de o instabilitate declanşată de manifestaţii masive împotriva fostului premier Boiko Borisov, aflat atunci la putere aproape neîntrerupt din 2009, conform digi24.ro.

După cel de-al treilea scrutin legislativ de anul trecut, o coaliţie formată din patru partide a fost creată în decembrie la iniţiativa energicului şi pro-europeanului Kiril Petkov. Însă această alianţă eterogenă nu a reuşit să supravieţuiască tensiunilor interne, exacerbate de războiul din Ucraina.

Conform unui sondaj realizat la finalul lunii iunie, viitorul parlament va fi de asemenea fragmentat, iar componenţa guvernului, delicată. Partidul conservator GERB al lui Borisov şi cel de centru al lui Kiril Perkov se află în fruntea intenţiilor de vot.