Actual Economic

Veste bună pentru şoferi. Guvernul doreşte să prelungească compensarea la carburanţi şi în anul 2023

Veste bună pentru şoferi. Guvernul doreşte să prelungească compensarea la carburanţi şi în anul 2023

Guvernul ar putea să ia în calcul prelungirea și în anul care vine a compensației de 50 de bani pe litru de carburant. Decizia ar urma să fie luată în luna decembrie. O altă veste bună este că prețurile la benzină și motorină au continuat să scadă zilele acestea. O confirmare vine chiar de la ministrul Energiei, Virgil Popescu, care a spus că o decizie în acest sens ar urma să fie luată în luna decembrie.

Veste bună pentru şoferi. Guvernul doreşte să prelungească compensarea la carburanţi şi în anul 2023

La finalul lunii septembrie, guvernanții au decis extinderea perioadei de valabilitate a reducerii voluntare de 50 de bani pe litru, la pompă: 25 de bani efortul statului, 25 de bani efortul companiei, până la finele anului 2022. Decizia a venit după ce măsura, luată cu începe de la 1 iulie, expira. Atunci, toate companiile mari au continuat să acorde reducerea.

Iar vestea bună pentru șoferi este că măsura ar putea fi extinsă și după data de 1 ianuarie 2023. Întrebat dacă va exista această prelungire, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că o decizie în acest sens ar urma să fie luată în luna decembrie.

„Să vedem în decembrie. În a doua parte a lui decembrie cred că va fi luată această decizie. Vom discuta şi vom vedea (..) Dacă va fi nevoie sigur, sunt convins că decizia va fi luată. Haideţi să vedem cum vor evolua preţurile.

Deocamdată a fost o scădere de preţuri, după care a urmat, după decizia OPEC  de scădere a producţiei, a urmat o uşoară creştere a preţului barilului. Este stabilizat în momentul de faţă”, a spus ministrul, la Prima TV.

Virgil Popescu nu crede că prețurile vor mai ajunge din nou la 9 lei

Întrebat dacă în perioada care urmează va mai creşte sau va mai scădea preţul la carburanți, Virgil Popescu a spus că este dificil să se facă predicții „pentru că o declaraţie a cuiva poate să creeze o inflamaţie în preţuri”, motiv pentru care se ferește să facă acest lucru. Cu toate acestea, nu crede că prețurile vor mai ajunge din nou la 9 lei.

Preţul carburanților a scăzut uşor faţă de prima săptămână a acestei luni. De exemplu, în Capitală litrul de motorină costă 8,71 lei, iar cel de benzină 7,50 lei. Potrivit specialiştilor, ieftinirile nu ar urma să dureze foarte mult și ar crește începând din luna decembrie, potrivit antena3.ro.

La sfârșitul lunii septembrie, Executivul a decis prelungirea Ordonanței de Urgență prin care prețul la carburanți, benzină și motorină, va fi compensat cu 50 de bani pentru încă trei luni.

Vorbind despre această decizie, premierul României Nicolae Ciucă a declarat că este o măsură ce a produs efecte, reușindu-se astfel ca prețul la combustibil să fie stabilizat și chiar redus. „Până la sfârșitul anului vom beneficia de aceeași măsură de compensare”, a anunțat Ciucă în ședința de Guvern.

Prețul la carburanți a fost compensat cu 50 de bani

Inițial, reducerea de 50 de bani din prețul benzinei și motorinei a fost dispusă de Guvern pentru lunile iulie, august și septembrie. Această compensare a necesitat un efort bugetar de 900 de milioane de lei.

Deși ulterior se discuta să fie prelungită compensarea doar pentru motorină, nu și pentru benzină, măsura a fost aplicată pentru ambele.