Actual Economic

Vestea momentului. Asta se va întâmpla cu prețurile la carburant în prima zi a lui 2023

Vestea momentului. Asta se va întâmpla cu prețurile la carburant în prima zi a lui 2023

Guvernul a renunţat la compensarea de 50 de bani/litru la carburanți. Anunţul a fost făcut de premierul Nicolae Ciucă în ultima ședință de Guvern din acest an. Astfel că de la 1 ianuarie nu se va mai acorda compensarea de 50 de bani/litru la carburanți pentru că prețurile au scăzut. Potrivit premierului, măsura va fi reintrodusă în cazul unei noi scumpiri a carburanților.

Guvernul a decis! De la 1 ianuarie 2023 nu se mai acordă compensarea prețului la carburant

„Daca initial masura nu parea sa fie una care sa produca efecte, iata ca la sfarsitul anului putem constata ca a fost o masura buna, pretul la carburant ajungand la un nivel de dinainte ca masura sa fi fost decisa la nivelul guvernului. Trebuie sa anuntam ca incepand de la 1 ianuarie 2023 ea nu va mai functiona, in schimb este o decizie de suspendare, guvernul fiind pregatit ca in masura in care preturile au o evolutie care sa depaseasca puterea de cumparare sa o aplicam din nou”, a declarat Nicolae Ciucă.

Guvernul a introdus de la 30 iunie 2022 compensarea prețului la carburant.

Astăzi, acţiunile Petrom au scăzut în prima jumătate de oră a şedinţei bursiere

Cu 3,8% scad acţiunile Petrom (SNP) în prima jumătate de oră a şedinţei bursiere de miercuri, pe o lichiditate de 13 mil. lei, şi cu 3,3% scad acţiunile Romgaz (SNG) în contextul în care Guvernul Ciucă a anunţat că discută un proiect de OUG pentru suprataxarea profiturilor companiilor din energie, scrie Mediafax.

În acest moment, producătorii de gaze plătesc oricum un impozit pe veniturile suplimentare obţinute din vânzarea gazului natural, dar prin acest OUG ar fi taxate şi producţia de petrol şi cea de produse petroliere.

OMV Petrom, singurul producător local de petrol şi gaze, a terminat primele nouă luni din 2022 cu un profit net de 9,1 miliarde de lei, în creştere semnificativă faţă de nivelul de 1,6 miliarde de lei din 2021. Romgaz, cel mai mare producător de gaze din Româniia, a terminat primele nouă luni cu un profit net de 2,6 miliarde de lei, aproape dublu faţă de perioada similară a anului trecut.