Actual Social

Vești bune pentru copii, dar şi pentru părinți. Cu cât cresc alocațiile copiilor de la 1 ianuarie 2023

Vești bune pentru copii, dar şi pentru părinți. Cu cât cresc alocațiile copiilor de la 1 ianuarie 2023

Majorarea nu este foarte mare, dar fiecare leu în plus contează la bugetul familiei, mai ales în această perioadă de criză. Aşadar, alocațiile copiilor vor crește de la 1 ianuarie 2023 cu 5,1%, susţin surse guvernamentale. Creșterea este obligatorie, potrivit legislației în vigoare, și se face cu un procent calculat pe baza inflației.

Vești bune pentru copii, dar şi pentru părinți. Cu cât cresc alocațiile copiilor de la 1 ianuarie 2023

Creşterea este obligatorie, potrivit legislației în vigoare, și se face cu un procent calculat pe baza inflației de anul trecut.

În prezent, pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani alocaţia este de 243 de lei. Creşterea anunţată înseamnă 12 lei în plus.

Pentru copiii de până la 2 ani, în schimb, alocația de stat a fost majorată la 600 de lei, începând cu ianuarie 2022.

În aceste cazuri, majorarea anunţată pentru începutul anului viitor va fi de 30 de lei.

Ultima majorare a alocaţiilor a avut loc la 1 ianuarie 2022 când a fost majorată la 243 de lei alocația de stat pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, dar și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale, până la terminarea acestora, inclusiv pentru cei cu handicap care urmează o formă de învățământ preuniversitar prevăzută de lege, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.

De asemenea, tot cu 1 ianuarie 2022, a crescut la 600 de lei și alocația pentru copiii în vârstă de până la 2 ani sau până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Totodată, copiii cu handicap beneficiază de această sumă până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Alocația pentru susținerea familiei nu a mai fost actualizată în România de aproape 7 ani

Pe de altă parte, reamintim că un proiect recent de modificare a Legii 277/2010 referitoare la alocaţii și ajutoarele sociale a fost adoptat tacit de Senat. Proiectul viza acordarea de bani pentru mai multe categorii de persoane, ca și majorarea considerabilă a sumelor aferente. Printre altele, se avea în vedere și dublarea alocației pentru familiile cu venituri reduse, dorindu-se, astfel, încurajarea natalității, conform expunerii de motive a inițiatorilor. Nu în ultimul rând, senatorii susțineau că alocația pentru susținerea familiei nu a mai fost actualizată în România de aproape 7 ani, în condițiile în care creșterea prețurilor a fost constantă.