Actual Politică

Veşti bune pentru un milion de românii! Spania vrea un grup de lucru pentru recunoașterea dublei cetățenii română și spaniolă

Veşti bune pentru un milion de românii! Spania vrea un grup de lucru pentru recunoașterea dublei cetățenii română și spaniolă

Veste bună pentru românii care locuiesc şi lucrează în Spania. Vor putea să obţină dublă cetăţenie. Premierul Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, în Spania, că suntem la a doua, chiar a treia generaţie în Spania şi este o dovadă a faptului că au reuşit să se integreze, că încă nu şi-au pierdut identitatea românească şi merită să primească statut de dublă cetăţenie. Vestea a fost salutată şi de europarlamentarul PNL, Rareş Bogdan.

Veşti bune pentru un milion de românii! Spania vrea un grup de lucru pentru recunoașterea dublei cetățenii română și spaniolă

Spania este printre puținele state din UE unde, dacă vrei să dobândești cetățenia locală, trebuie să renunți la cea pe care ai avut-o până atunci. Dacă după o perioadă de muncă românii din Spania își doresc și cetățenia spaniolă ei sunt puși să renunțe la cea română, o alegere de multe ori dureroasă. Iar acest lucru s-a întîmplat deja cu mulţi români dintre cei peste 1 milion stabiliți în Peninsula Iberică, România pierzând nu doar forță de muncă, ci și cetățeni care, la un moment dat, ar fi avut chiar planuri de întoarcere acasă.

Nicolae Ciucă, despre românii din Spania: Merită să primească statut de dublă cetăţenie

Premierul Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, în Spania, despre românii care trăiesc în această ţară, că suntem la a doua, chiar a treia generaţie în Spania şi este o dovadă a faptului că au reuşit să se integreze, că încă nu şi-au pierdut identitatea românească şi merită să primească statut de dublă cetăţenie. Despre orizontul de timp pentru a se implementa acest deziderant, premierul a arătat că noţiunea de timp nu va fi una foarte îndepărtată.

„Mulţumesc domnului preşedinte al guvernului şi cabinetului, celor doi miniştri de externe care au trudit la ajungerea la acest acord, astfel încât să putem să începem negocierile tehnice pentru identificarea paşilor următori, astfel încât românii care trăiesc în Spania să folosească dubla cetăţenie”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

„Suntem la a doua, chiar a treia generaţie în Spania. Este o dovadă a faptului că au reuşit să se integreze, o dovadă a faptului că încă nu şi-au pierdut identitatea românească şi merită să primească acest statut de dublă cetăţenie. (…) Noţiunea de timp nu va fi una foarte îndepărtată. În momentul în care ministerele de linie trec la lucru, vor găsi procedura pentru a ajunge la o înţelegere într-un timp cît mai scurt”, a precizat Nicolae Ciucă.

Victorie pentru românii din Spania, pentru toată diaspora!

Vestea că românii din Spania vor putea să-şi păstreze cetăţenia română a fost salutată şi de europarlamentarul PNL, Rareş Bogdan.

„Wow, ce veste!!! Victorie pentru românii din Spania, pentru toată diaspora! S-a constituit un grup de lucru pentru rezolvarea unei probleme dureroase, și anume ca românii să nu fie obligați să renunțe la cetățenia română pentru a o obține pe cea spaniolă. Este primul rezultat concret al primei ședințe comune de guvern România – Spania”, a scris, miercuri după-amiază, Rareș Bogdan pe contul de Facebook.

Liderul PNL mai spune că Spania mai are acord doar cu Franța pentru recunoașterea dublei cetățenii.

„Mai subliniez că Spania susține necondiționat aderarea României la Spațiul Schengen. Este primul premier al României care face pași decisivi pentru rezolvarea unei probleme cu care frații noștri din Spania luptă de 15 ani! Vreau să-l felicit pe ambasadorul nostru, George Bologan, care a pus multă inimă și a fost extrem de constructiv. Am analizat problema de multe ori, am căutat soluții, am investit sufletește și iată, ne apropiem de un rezultat așteptat de atât de mulți ani! A fost un proiect drag sufletului meu și satisfacția este enormă! Doamne ajută! Nu uitați să iubiți România în fiecare zi!”, a transmis Rareș Bogdan.