Actual

Vicecancelarul Austriei se revoltă! „După logica folosită în cazul României, şi Ungaria ar trebui exclusă din Schengen”

Vicecancelarul Austriei se revoltă! „După logica folosită în cazul României, şi Ungaria ar trebui exclusă din Schengen”

Vicecancelarul Austriei, Werner Kogler, a declarat că dacă s-ar folosi aceeași logică care a dus la decizia de veto în cazul aderării României la Schengen, atunci Ungaria ar trebui să fie exclusă. Werner Kogler, care a criticat decizia cancelarului Karl Nehammer de a se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen, spune că acesta este obiectivul, intrarea României în Schengen.

Vicecancelarul Austriei se revoltă! „După logica folosită în cazul României, şi Ungaria ar trebui exclusă din Schengen”

Werner Kogler, care este liderul Partidului Verde, a criticat politica privind imigranţii a partenerilor de guvernare de la Partidul Poporului (ÖVP), condus de cancelarul Karl Nehammer, într-un interviu pentru publicaţia Kleine Zeitung.

„Obiectiv vorbind, există probleme în ceea ce priveşte migraţia, dar care sunt legate doar marginal de Schengen. Noi, Verzii, căutăm soluţii. (…) Trebuie să recunoaştem. Nu poţi să înregistrezi 100.000 de migranţi în Austria şi să afli apoi că 75.000 – 80.000 nu erau înregistraţi înainte. Adevărata problemă ţine de Ungaria. Dacă am urma logica ministrului de Interne (privind refuzul de aderare a României n.r.), atunci Ungaria ar trebui să fie dată afară din Schengen, pentru că pe acolo trec cei mai mulţi migranţi neînregistraţi în Austria”, a spus vicecancelarul.

Întrebat dacă România şi Bulgaria vor intra în Schengen în 2023, acesta a răspuns pe scurt.

„Acesta este obiectivul”. Conservatorii din ÖVP au format o coaliţie cu Partidul Verde în 2020. ÖVP are poziţia mai bună în coaliţie, cu 10 miniştri plus cancelarul, în timp ce Verzii au vicecancelarul şi patru miniştri. Aderarea României la Schengen a fost un motiv de discordie în coaliţia de guvernare austriacă, Verzii fiind în favoarea aderării în timp ce ÖVP, care are şi ministrul de Interne s-a opus.

Condiția absurdă pusă de oficialii de la Viena

Viena avertizează Bucureștiul că va da un vot pozitiv pentru aderarea la Schengen când vor scădea cererile de azil în Austria. Condiția vizează politicile UE, nicidecum România, scenariul fiind, de fapt, o amânare a soluționării problemei.

Ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, susține că Viena își poate schimba votul cu privire la aderarea României și Bulgariei la Schengen dacă cererile de azil din țara sa vor scădea în următoarele luni.