Actual Politică

Victor Ponta: Am înţeles că dacă o numesc pe Kovesi în fruntea DNA o să am linişte şi pace cu Traian Băsescu. M-am înşelat

Victor Ponta: Am înţeles că dacă o numesc pe Kovesi în fruntea DNA o să am linişte şi pace cu Traian Băsescu. M-am înşelat

După aproximativ 10 ani, fostul premier Victor Ponta vorbeşte despre propulsarea pe care i-a făcut-o Laurei Codruța Kovesi la funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție. Fostul premier susține că a fost nevoit să o propună pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de șef al DNA pentru „a face pace” cu fostul președinte, Traian Băsescu, susținut de PDL. De asemenea, el a mai vorbit despre relaţia cu fostul preşedinte, pe vremea când ambii se aflau la conducerea țării. Victor Ponta a afirmat că niciodată nu a vorbit în termeni familiari cu fostul șef de stat, preferând să i se adreseze întotdeauna prin formule de politețe.

Victor Ponta: Am înţeles că dacă o numesc pe Kovesi în fruntea DNA o să am linişte şi pace cu Traian Băsescu. M-am înşelat

Fostul premier Victor Ponta a fost invitatul lui Marius Tucă, luni seară, într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta a povestit cum a picat în plasa lui Traian Băsescu sperând că dacă va face cum doreşte acesta, „va fi pace”. Întrebat de ce trebuia să se înțeleagă cu Băsescu, Victor Ponta a povestit că „era după alegeri. Legea spunea clar că președintele pune la propunerea ministrului Justiției și era liberă funcția de vreo șase luni. Știi cine a fost mare susținător? (n.r – Elena Udrea) A fost mare susținător”.

Ponta este convins că va mai face greșeala asta și de aia nu o să mai ajung în poziția aia.

„În mintea mea stupidă din 2013 e ceva ce e valabil și în 2022 și tot nu o învăț minte. Și-anume: am zis că pe poporul pe care am ajuns să-l conduc ca prim-ministru îl interesează economia, salariile, banii, autostrăzi, școli, spitale. Astea între Băsescu și Ponta – ce-l interesează, până la urmă, pe omul de rând cine e procuror și șef la DNA? Că DNA ne anchetează pe noi, nu pe poporul de rând. Eu și în 2022 nu m-am făcut bine și eu tot mă uit și văd că nu există subiectul economic în dezbaterea politică”, a explicat Ponta

În ceea ce priveşte dosarul „Tony Blair”, în care a fost acuzat de procurorii anticorupţie că a aranjat vizita fostului prim-ministru al Regatului Unit în România, pentru a câştiga capital de imagine, în campania electorală din 2012, Victor Ponta a declarat că „i-am spus atunci procurorului Mircea Negulescu, zis şi Portocală  – nu știam pe atunci că omul e chiar debil – domnule procuror, stați să vă explic o chestie: Tony Blair a venit în februarie 2012. Apropo, au trecut 10 ani, am comemorat 10 ani de la vizita lui”.

Victor Ponta despre procurorul Mircea Negulescu (Portocală): Mi-a făcut impresia unui borfaș, unui infractor. Așa arăta, așa vorbea, așa se comporta

„A venit în februarie, eu am candidat în decembrie, dar nu am candidat pe țară, că nu erau prezidențiale, am candidat în colegiul Târgu Jiu. Nu cred că știe lumea din Târgu Jiu neapărat cine e Tony Blair și doi, m-au votat că vine Ponta, face chestii pentru Târgu Jiu, că e prim-ministru. Și-mi zice: Haideți, domnul prim-ministru, știe bizonul la Târgu Jiu ce votează…? Și i-am zis: Domnule procuror, da, nu știu cum e aici la dumneavoastră la Ploiești, dar la Târgu Jiu lumea știe ce votează și oricum nu mă votează pentru Tony Blair”, a declarat Victor Ponta.

Întrebat care a fost părerea pe care i-a făcut-o Mircea Negulescu, un procuror de elită, Victor Ponta a răspuns: „Mi-a făcut impresia unui borfaș, unui infractor. Exact așa vorbea, așa se și îmbrăca. Așa se purta – ca un borfaș, iar eu, ca procuror, am anchetat borfași, am anchetat d-ăștia, șmenari. El era un șmenar. Un d-ăla la care ai grijă să nu-ți fure ceasul, care zice că-ți schimbă dolarii cu lei, dar îți dă maradona, îți pune hârtii între. Așa arăta, așa vorbea, așa se comporta.”

„Mi se părea că dacă îi spuneam și eu băi, Traiane, gata, eram tovarăși”

Revenind la relaţia cu Traian Băsescu, Victor Ponta a afirmat că niciodată nu a vorbit în termeni familiari cu fostul șef de stat, preferând să i se adreseze întotdeauna prin formule de politețe.

„Cu dumneavostră, n-am vorbit niciodată cu Traian. El mă lua la per-Victor, la pertu. Pe de altă parte, mai e o chestiune: vorbitul la persoana a doua l-am utilizat mult timp – desigur, fiind mai tânăr, dar și acum – ori față de persoanele pe care le respect foarte tare – unul este domnul Năstase, nu i-am spus niciodată – băi, Adriane sau băi, șefule, pentru că am crescut într-o anumită relație, ori față de persoanele cu care nu vreau să mă dau prieten, că unii mai veneau cu băi, Victore sau băi, Gigel. În general, dacă îmi spune cineva pe nume, îi spun și eu pe nume, dar cu Băsescu nu voiam să mă dau prieten. Mi se părea că dacă îi spuneam și eu băi, Traiane, gata, eram tovarăși”, a mai povestit fostul premier.

Întrebat dacă a băut cu el la Cotroceni, Victor Ponta a spus că da şi că bea mult. „E dreptul omului până la urmă, când te cheamă la el la birou, bea ce vrea el”.