Actual Politică

Victor Ponta reproşuri la adresa lui Klaus Iohannis: „Ajutăm Ucraina, dar suntem singurii care nu primim nimic în schimb”

Victor Ponta reproşuri la adresa lui Klaus Iohannis: „Ajutăm Ucraina, dar suntem singurii care nu primim nimic în schimb”

În general, un om politic trebuie să spună că pune în primul rând interesul țării sale. În țările europene se spune că trebuie să sufere francezii, nemții, românii. E o realitate. Dar e o raritate, cancelarul german care s-a dus în vizita, în China, a declarat fostul premier, Victor Ponta, întrebându-se „de ce noi, Europa, trebuie să plătim prețul pentru tot războiul? Sigur, să suținem Ucraina, dar să ne susținem și țara noastră!”

Victor Ponta reproşuri la adresa lui Klaus Iohannis: „Ajutăm Ucraina, dar suntem singurii care nu primim nimic în schimb”

În opinia lui Victor Ponta, Europa și mai ales România, trec printr-o mare criză de lideri autentici. Din acest motiv, Europa a ales să se sinucidă pentru cauza lui Volodimir Zelenski, a avertizat fostul premier PSD.

„Toată lumea spune un lucru sigur, din acest război pierde Europa! E foarte clar că a pierdut cel mai mult, pentru că are în fruntea sa, ca și România, niște oameni care sunt pe post de marionete. În general, un om politic trebuie să spună că pune în primul rând interesul țării sale. În țările europene se spune că trebuie să sufere francezii, nemții, românii. E o realitate. Dar e o raritate, cancelarul german care s-a dus în vizita, în China (…)

De asta domnul Iohannis nu mai iese în public. Când a fost ultima oară când a fost văzut la o acțiune publică? La Ziua Marinei?! (…)„, a declarat Victor Ponta, pentru România TV.

Victor Ponta anticipează un viitor sumbru pentru Uniunea Europeană

„De ce noi, Europa, trebuie să plătim prețul pentru tot războiul? Sigur, să suținem Ucraina, dar să ne susținem și țara noastră!

Europa nu mai produce nimic, va fi un continent-satelit unde va veni energie din SUA, vor fi importuri de prin China. Turcia e acum un puternic hub energetic.

(…) Noi nu decidem nimic, așteptăm să ni se spună din afară, cu ‘da, să străiți!’

Ajutăm Ucraina, dar suntem singurii care nu primesc nimic în schimb”, a mai transmis fostul premier.

De asemenea, fostul premier a vorbit și despre economiile pe care a anunțat Klaus Iohannis că le face la energie. „E o minciună populistă! De ce le ține aprinse? Că oricum nu e acolo. Să mai stingă de la cele 5 case”, a declarat Ponta la România TV.

UE sprijină Ucraina şi în 2023 cu până la 18 miliarde de euro

În altă ordine de idei, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, tocmai a anunţat că va propune săptămâna viitoare ca UE să sprijine Ucraina cu până la 18 miliarde de euro în 2023, relatează DPA, preluată de Agerpres.

Suma totală va fi echivalentul unei asistenţe financiare a UE de până la 1,5 miliarde de euro pe lună anul viitor.

„Ajutorul, sub forma unor împrumuturi pe termen lung extrem de avantajoase, cu acoperirea costurilor dobânzilor, va funcţiona şi pentru a soprijini reformele şi drumul Ucrainei spre aderarea la UE”, se mai menţionează în comunicat.

„Pachetul financiar al UE va trebui combinat cu sprijin similar de la alţi mari donatori”, a adăugat Bruxellesul.