Actual

Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț, doi mari actori chemați la rampă pentru viața dedicată teatrului și filmului

Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț, doi mari actori chemați la rampă pentru viața dedicată teatrului și filmului

Dacă ar fi trăit la Hollywood, azi ar fi fost milionari și prezențe permanente la decernarea Oscarurilor. Trăiesc în București, n-au avere și au oferit tot talentul lor publicului român.

Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț, doi mari actori chemați la rampă pentru viața dedicată teatrului și filmului

Se apropie festivitatea de decernare a Premiilor Gopo, ediția a 16-a. Se va petrece pe 3 mai, la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale’’ din București, și transmis în direct pe VOYO, TIFF Unlimited și premiilegopo.ro.
Organizatorii au comunicat în avantpremieră că soții Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț, nume de referință pentru lumea filmului și a teatrului, vor primi Premiul pentru întreaga carieră, în cadrul evenimentului care celebrează performanțele creatorilor români din domeniul cinematografiei. Fiecăruia dintre ei li s-a creionat cariera artistică impresionantă cu care au reușit să cucerească publicul român.

Victor Rebengiuc, figură majoră a culturii române

Victor Rebengiuc este unul dintre cei mai importanți actori de film, teatru și televiziune din România, cu o carieră de peste șase decenii și jumătate.
S-a născut în București, la 10 februarie 1933, a debutat pe marele ecran în 1956, în lungmetrajul Mândrie (Marius Teodorescu), iar în 1964 a cucerit publicul în rolul magistral din Pădurea spânzuraților (r. Liviu Ciulei).

Rol memorabil în „Moromeții”

Generații întregi de cinefili l-au admirat în Moromeții (r. Stere Gulea, 1987) și nimeni nu și-l închipuie altfel pe Ilie Moromete a lui Marin Preda.
La fel de bun a fost Victor Rebengiuc și în producțiile regizate de Lucian Pintilie (De ce trag clopotele, Mitică?, Balanța, Prea târziu, Terminus Paradis, Niki Ardelean, colonel în rezervă, Tertium non datur), în filmele lui Dan Pița (Tănase Scatiu, Dreptate în lanțuri, Faleze de nisip, Omul zilei), sau în lungmetraje recente și foarte premiate precum Medalia de onoare (r. Călin Peter Netzer, 2009), Câinele japonez (r. Tudor Cristian Jurgiu, 2013 – film pentru care a obținut un alt Premiu Gopo) sau Aferim! (r. Radu Jude, 2015).


70 de roluri pe care le-a interpretat în film și alte 200 de personaje cărora le-a dat viață pe scenele teatrelor din România.

Între anii 1991 și 1996 a fost rector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”, care în 2008 i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa.
Figură majoră a culturii române, dar și o voce puternică a societății civile, Victor Rebengiuc s-a implicat activ în modelarea societății românești.
Pentru performanțele excepționale de pe scena teatrului, a fost recompensat cu nenumărate Premii UNITER pentru Cel mai bun actor în rol principal, cu Premiul pentru întreaga activitate în 2003, iar în 2014 cu cel pentru Excelență. Festivalul Internațional de Film Transilvania i-a acordat în 2004 Premiul de excelență pentru întreaga carieră.

Mariana Mihuț, ,,un diamant al teatrului și filmului autohton’’

Așa a fost descrisă de presa din România actrița Mariana Mihuț: „un diamant al teatrului și filmului”. S-a remarcat în lumea cinematografiei încă de la debutul său din Pădurea spânzuraților (r. Liviu Ciulei), prima sa apariție pe marele ecran alături de Victor Rebengiuc, partenerul său de viață și de scenă încă din 1965. Și-a descoperit pasiunea pentru actorie în copilărie și a ales să-și urmeze visul, devenind chiar din primii ani ai carierei una dintre cele mai apreciate apariții de pe scena teatrului. Farmecul său aparte, talentul cu care fusese înzestrată și pasiunea pentru munca sa artistică i-au asigurat un drum încununat cu succese, se scrie în comunicatul organizatorilor.

Rol memorabil în „De ce trag clopotele, Mitică?”

Artistă de marcă a generației de aur a actoriei românești, Mariana Mihuț a interpretat roluri memorabile în filme precum De ce trag clopotele, Mitică? (1981) și Balanța (1992), ambele în regia lui Lucian Pintilie, Cei care plătesc cu viața (r. Șerban Marinescu, 1989), Capcana (r. Manole Marcus, 1974), Ultima frontieră a morții (r. Virgil Calotescu, 1979), Cel mai iubit dintre pământeni (r. Șerban Marinescu, 1993), Diminețile unui băiat cuminte (r. Andrei Blaier, 1967), Profetul, aurul și ardelenii (r. Dan Pița, 1978), Un echipaj pentru Singapore (r. Nicu Stan, 1982), Fructe de pădure (r. Alexandru Tatos, 1983), Nunta mută (r. Horațiu Mălăele, 2008) sau Tatăl fantomă (r. Lucian Georgescu, 2011), unde a încântat publicul într-o apariție episodică alături de Victor Rebengiuc.
Mița Baston din filmul De ce trag clopotele, Mitică? va rămâne, probabil, unul dintre cele mai reușite personaje feminine din întreaga noastră cinematografie.
În teatru, Mariana Mihuț a dat viață unui număr impresionant de personaje remarcabile. Palmaresul său include cinci Premii UNITER pentru interpretare, dar și Premiul de Excelență, acordat în 1997, și Premiul pentru întreaga activitate (2018).
Lista completă a nominalizărilor este disponibilă online și poate fi consultată pe website-ul evenimentului: https://premiilegopo.ro/nominalizari.

Notă. Iubitorii de film de pretutindeni sunt invitați să se alăture campaniei UNIȚI PRIN FILM, trimițând 2 euro printr-un SMS cu textul FILM, la 8840. Toate fondurile obținute în cadrul campaniei vor fi distribuite către profesioniștii din industria ucraineană de film cu ajutorul Coaliției Internaționale pentru Cineaști aflați în situații de Risc (ICFR).