Info Actual > Politică > Video. Cistian Ghinea despre Rareș Bogdan: „Pare că vorbește așa, dar nu e luat foarte în serios. E un exercițiu de pupat mușchii în oglindă”
Politică

Video. Cistian Ghinea despre Rareș Bogdan: „Pare că vorbește așa, dar nu e luat foarte în serios. E un exercițiu de pupat mușchii în oglindă”

Video. Cistian Ghinea despre Rareș Bogdan: „Pare că vorbește așa, dar nu e luat foarte în serios. E un exercițiu de pupat mușchii în oglindă”

Într-un interviu la Europa FM, fostul ministru USRPLUS al Fondurilor Europene, Cistian Ghinea, a făcut o serie de dezvăluri despre  coaliția cu PNL și UDMR. Acesta a comentat și declarațiile lui Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL.

Ghinea a afirmat că varianta Cîțu – premier după congresul PNL, în urma unor noi discuții, este foarte puțin probabilă, însă nu a exclus-o total. A vorbit și de alternative.

„Din moment ce poziția oficială a partidului este că acceptăm un alt prim-ministru din PNL, în afară din PNL… Ar fi prea mult să mă apuc eu acum să dau note la prim-miniștri din PNL. Dacă PNL vine cu aceste formule, da, nu văd de ce nu. Am lucrat cu domnul Bode în Guvern și cu domnul Dumitrescu puțin pe la coaliție, dar nu îl cunosc foarte bine”, a declarat Ghinea.

Cristian Ghinea a reacționat și al declarațiile lui Rareș Bogdan despre un presupus troc în coaliție, pentru o nouă guvernare, în care USR PLUS să primească Ministerul Culturii, iar PNL să recupereze Ministerul Transporturilor și Ministerul Fondurilor Europene.

„Am discutat cu un ministru liberal și mi-a spus o chestie: ‘Băi, dar de ce îl bagi pe ăsta în seamă? Noi îl ignorăm. Noi, adică PNL. Domnul Rareș Bogdan pare că vorbește așa, dar nu e luat foarte în serios. E un exercițiu de pupat mușchii în oglindă. Ministerele nu sunt ale PNL sau ale domnului Rareș Bogdan să le dea. Ministerele sunt ale unui guvern de coaliție. PNL nu a câștigat alegerile. PNL a câștigat 25%, USR a câștigat 15%. Pe această bază, trebuie să negociem ca niște oameni politici maturi, să vedem ce iese de acolo”, a declarat Ghinea.

Obiectivele noastre au fost Dezvoltarea, Justiție și Sănătate

Fostul ministru a vorbit despre negocierile din decembrie, pentru formarea Guvernului Cîțu, când se convenise asupra unei formule matematice de împărțire a funcțiilor, însă Ludovic Orban ar fi venit cu alte „ordine”.

„Se face o listă cu ce e pe masă. Fiecare are o formulă de tragere. Primul alege PNL, al doilea USR PLUS, al treilea tot PNL, al patrulea USR PLUS, apoi PNL, apoi UDMR. Eram la Vila Lac și discutam. Am pus pe masă. A venit domnul Orban și a zis „Aoleu, nu putem să tragem, că eu am ordin că trebuie musai să iau Apărare, Externe și Interne.” După care a zis „Stai că trebuie să iau și Finanțe”. Nu poți să discuți așa, să spui că USR nu are voie la Externe sau la Interne. Suntem adulți. A zis că facem o negociere mai complicată. Nu vă închipuiți că a fost mare bătaie pe ministerul fondurilor. Obiectivele noastre au fost Dezvoltarea, Justiție și Sănătate. Dezvoltarea a luat-o UDMR”, a explicat Ghinea.

Cristian Ghinea a mai precizat că USR PLUS îl va propune tot pe Stelian Ion la Ministerul Justiției, în ciuda atacurilor lansate de acesta la adresa președintelui Iohannis.

„Dacă domnul Rareș Bogdan nu ne face onoarea de a ne da Ministerul Fondurilor, putem să luăm Ministerul de Finanțe sau Ministerul de Interne. Justiția este pare din mandatul nostru hardcore. În acest moment, Stelian Ion este propunerea noastră pentru Ministerul Justiției”, a mai declarat fostul ministru.