Politică

Video. Florin Cîțu, declarație după ședința PNL. Ce au hotărât liberalii

Video. Florin Cîțu, declarație după ședința PNL. Ce au hotărât liberalii

Biroul Executiv (BEx) al PNL a aprobat, marţi seara, propunerea privind rotaţia premierilor într-un viitor guvern cu PSD şi UDMR, condiţia liberalilor fiind ca primul prim-ministru să fie dat de PNL.

Florin Cîțu a anunțat că liderii PNL au decis ca partidul să meargă la negocierile cu PSD cu el ca propunerea de premier și ca liberalii să accepte o rotativă guvernamentală cu ei la cârmă, în primul mandat.

”Decizia de a merge mai departe cu un sistem alternativ. PNL va da primul premier. În acest moment, vedem dacă schimbăm mandatul. În acest moment, eu sunt propunerea PNL pentru a fi premier. Dacă PSD se opune, vedem atunci. Propunerea noastră merge la președinte.”, a spus Florin Cîțu.

Președintele PNL, Florin Cîțu, susține că social-democrații nu sunt îndreptățiți să pună o condiție pe numele de premier în următoarele negocieri. Precizarea îl vizează în mod deosebit pe Florin Cîțu, pe care social-democrații nu-l mai vor în funcția de premier.

„Sper cât mai rapid să avem Guvern.  Ministerele avizatoare o să fie împărțite. Nu am discutat despre extrageri, sunt negocieri. Un minister avizator merge la un partid și altul la celalalt. PNL nu a pus o condiție pe numele celor de la PSD pentru funcția de premier”, a spus Florin Cîțu.

Rareş Bogdan: „Nu s-a pus problema ca PNL să cedeze poziţia de premier”

Rareş Bogdan, prim-vicepreşedintele PNL, a afirmat, luni seara, că varianta rotativei premierilor la guvernare între social-democraţi şi liberali nu a fost trecută prin forurile statuare ale PNL, iar subiectul ar trebui discutat şi cu preşedintele Klaus Iohannis, dar, în cazul în care această idee se pune în aplicare, a exclus ipoteza ca primul partid care dă premierul să fie PSD.

„Nu s-a pus problema, în cadrul negocierilor, ca PNL să cedeze poziţia de premier (…). Primul lucru pe care va trebui (…) este să punem în discuţie acest scenariu al rotativei, pe care Biroul Permanent Naţional să-l voteze sau nu”, a declarat Bogdan, la Digi 24.