Actual

Video. Noul președinte al USR-PLUS a fost ales. Scor strâns între Dacian Cioloș și Dan Barna

Video. Noul președinte al USR-PLUS a fost ales. Scor strâns între Dacian Cioloș și Dan Barna

Câștigătorul turului al doilea al scrutinul online din USR-PLUS pentru funcția de președinte al partidului, este Dacian Cioloș, la 700 de voturi diferență de Dan Barna. Și primul tur al alegerilor interne fusese câștigat tot de Dacian Cioloș. Rezultatul scrutinului online urmează să fie validat de Congresul USR-PLUS care va avea loc sâmbătă și duminică, la Romexpo.

Reacția lui Dan Barna:

„Mai întâi, condoleanțe familiilor victimelor din Constanța
Le mulțumesc colegilor care au participat la vot – peste 45.000 de membri, adică 85%. Știu că e multă dezamăgire în echipa care m-a susținut. De luni, rămânem același partid solid, solidar și vertical. Deși avem acest rezultat, care nu mă bucură, continui să spun că decizia de fuziune a fost una corectă și necesară. Am foarte multă încredere că în 2024 acest partid va da președintele României
Îi spun lui Dacian, clar: Rămîn alături în acest proiect.”

Dacian Cioloș, președintele USR PLUS:

„Transmit condoleanțe celor care și-au pierdut apropiați în incendiu. Orice scuze și explicații, care trebuie să vină, oricum, îmi dau seama că nimeni nu poate justifica pierderea de vieți din neglijență sau indiferență”

Rezultatul turului II:
Dacian Cioloș – 19.603 voturi, adică 50,9%
Dan Barna – 18.908, adică 49,1%
În urma primului tur al alegerilor interne din USR-PLUS, încheiat în 23 septembrie, Dacian Cioloş a obţinut 15.111 voturi – 46%, iar Dan Barna 14.404 voturi – 43,9%. Irineu Darău a obținut 3.300 de voturi – 10,1% și a ieșit din cursă.

Organizarea Congresului USR-PLUS, în plină pandemie

USR-PLUS a anunțat că la congres vor participa doar persoane vaccinate, conform unei decizii din iulie a Biroului Naţional, dar, având în vedere situaţia epidemiologică, partidul a decis organizarea congresului în sistem hibrid.

În prima zi a congresului vor fi prezenţi la Romexpo copreşedinţii USR-PLUS, membrii Biroului Naţional, echipele care candidează la Biroul Naţional şi care vor susţine prezentări, invitaţi internaţionali, comisia electorală, staff-ul tehnic şi presa. Conform USR-PLUS, în sală vor fi maxim 150 de persoane simultan, care vor respecta regulile de distanţare socială şi vor purta mască obligatoriu.

Delegaţii, cele 1.200 de persoane care vor vota în cadrul congresului componenţa noului Biroul Naţional vor veni la locul respectiv împărţiţi pe fluxuri orare pentru a-şi exercita votul, menţionează sursa citată.
În a doua zi a congresului, 3 octombrie, dezbaterile privind modificarea statutului USR PLUS vor avea loc într-o şedinţă exclusiv online.

Congresul USR-PLUS este ultimul pas în procesul de fuziune a celor două partide început în urmă cu aproape doi ani. USR şi PLUS au decis să fuzioneze la congresul din august 2020, însă decizia a fost aprobată de instanţă abia în aprilie 2021, după judecarea mai multor contestaţii.

Cele două partide inițiale

USR a intrat pe scena politică în 2016, Nicuşor Dan fiind fondator şi principalul vector de imagine. Partidul a candidat cu succes alegerile parlamentare din 2016, reuşind să se claseze pe locul trei, după PSD şi PNL, cu un scor de 9% şi cu peste 600.000 de voturi.

Primul congres al partidului a avut loc în mai 2017, când Nicuşor Dan a fost ales preşedinte. Însă la doar o lună de la congres, Nicuşor Dan a demisionat de la şefia partidului, pe fondul disputelor privind poziţionarea formaţiunii faţă de referendumul pentru familie. Un nou congres extraordinar al partidului a avut loc în octombrie acelaşi an, când preşedinte a fost ales Dan Barna.

PLUS a fost înfiinţat în 2018,, partid construit în jurul fostului premier tehnocrat Dacian Cioloş. În februarie 2020, cele două partide au decis înfiinţarea Alianţei 2020 USR-PLUS, în cadrul căreia au candidat la toate rundele de alegeri care au urmat.

La alegerile locale din 2020, Alianţa USR-PLUS s-a clasat tot pe locul trei şi a reuşit să îşi adjudece câteva primării importante precum Timişoara, Braşov, Bacău şi Sectorul 2. Ultima rundă de alegeri au fost parlamentarele din decembrie 2020, unde alianța a avut împreună aproape 16% din voturi şi a intrat la guvernare alături de PNL şi UDMR.