Politică

Video. Vladimir Putin, împăciuitor: „Suntem gata să contribuim în orice mod posibil”

Video. Vladimir Putin, împăciuitor: „Suntem gata să contribuim în orice mod posibil”

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a afirmat duminica aceasta că este gata să ajute la soluţionarea crizei migranţilor ilegali de la graniţa dintre Belarus şi Polonia, a relatat agenţia de presă RIA, care a citat un interviu acordat de președinte televiziunii de stat, ralatează Reuters.

„Suntem gata să contribuim în orice mod posibil dacă va depinde de noi. Am aflat din presă ce se întâmplă la graniţa dintre Polonia şi Belarus. Nu am discutat înainte situaţia cu Lukaşenko. Am vorbit cu el de două ori, abia după apariţia crizei. Drept urmare, când auzim declaraţii sau acuzaţii care ne vizează, aş vrea să le spun tuturor: ocupaţi-vă de problemele voastre interne şi nu încercaţi să-i pasaţi cuiva întrebările care ar trebui soluţionate de departamentele voastre”, a spus el.

Rusia este aliat-cheie al Belarusului

Rusia este un aliat-cheie al Belarusului, despre care Uniunea Europeană afirmă că este responsabilă de transportarea pe calea aerului a mii de migranţi, în marea lor majoritate proveniţi din Orientul Mijlociu, pe care apoi îi obligă să traverseze ilegal graniţa cu Polonia.

Rusia neagă că Moscova sau Minskul ar fi implicate în astfel de acţiuni, aminteşte Reuters, care adaugă că Putin a acuzat Occidentul pentru această criză, făcând aluzie la conflictele din Irak şi Afganistan.

Pe site-ul Kremlinului au fost o seri publicate e de comentarii, în care Putin a declarat că speră ca preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko şi cancelarul german Angela Merkel să discute direct despre criza de la graniţa polono-belarusă. Preşedintele Rusiei a afirmat şi că migranţii, în marea lor majoritate din Orientul Mijlociu, doresc să ajungă în Germania.

„Văd că toată lumea o ştie. Nu avem nimic de-a face cu ce se întâmplă acolo”, a declarat Putin pentru postul Vesti, într-un interviu difuzat sâmbătă. În ultima perioadă mai multe discursuri ale oficialităților occidentale l-au acuzat pe preşedintele rus că a pus la cale împreună cu Minskul trimiterea de migranţi la frontiera belaruso-poloneză, arată Reuters.