Actual International

Viktor Orban ceartă UE: „Economia europeană şi-a tras un glonţ în plămâni şi gâfâie după aer

Viktor Orban ceartă UE: „Economia europeană şi-a tras un glonţ în plămâni şi gâfâie după aer

Premierul ungar Viktor Orban afirmă că cel mai important ar fi ca Bruxelles-ul să recunoască faptul că s-a produs o greşeală, politica de sancţiuni nu a avut efectul aşteptat, ci a produs efecte contrare. ”Iniţial, am crezut că ne-am tras un glonţ în picior, dar acum este clar că economia europeană şi-a tras un glonţ în plămâni şi gâfâie după aer”, a declarat el, conform MTI.

În timp ce el critică Uniunea Europeană, maghiarii au ieșit în stradă și protestează împotriva măririi de taxe și impozite.

Viktor Orban ceartă Uniunea Europeană: „Economia europeană şi-a tras un glonţ în plămâni şi gâfâie după aer”

Istoria europeană a intrat într-o epocă a războaielor, iar acum trebuie să luptăm pentru tot ceea ce am considerat de la sine înţeles, a declarat vineri prim-ministrul ungar în emisiunea „Bună dimineaţa, Ungaria!” a postului de radio public Kossuth.

Viktor Orbán a spus că  în Europa sunt preţuri de război, nimeni nu s-ar fi gândit la 24 februarie că nu se creează pur şi simplu un conflict între Ucraina şi Rusia, ci că se încheie o eră, istoria europeană începe o nouă fază, cea a războiului.

”Acest război nu se desfăşoară doar pe fronturi, ci şi în economia mondială, sau cel puţin în economia europeană, parţial prin creşterea preţurilor la energie. Acum trebuie să luptăm pentru tot ceea ce am considerat de la sine înţeles”.

Prim-ministrul a spus că vor avea loc probabil două mari bătălii: prima pentru energie şi pentru costurile vieţii, pentru cheltuielile generale suportabile, dar va fi şi o luptă pentru locurile de muncă, deoarece toate previziunile arată că economia europeană va intra în recesiune din cauza efectului combinat al politicii de sancţiuni şi al războiului.

El a subliniat că în Ungaria este încă o lipsă de forţă de muncă, dar îi sfătuieşte pe toţi cei care au loc de muncă să îl preţuiască şi să facă tot posibilul pentru a-l păstra, deoarece în următoarele luni ne vom confrunta deja cu o încetinire a economiei europene.

“Suntem încă la prima bătălie”, cea pentru energie, războiul provocând o creştere a preţurilor de cinci ori la electricitate şi de şase ori la gaze.

”Cel mai important lucru ar fi ca Bruxelles-ul să recunoască: s-a produs o greşeală, politica de sancţiuni nu a avut efectul aşteptat, ba chiar a produs efecte contrare celor preconizate”,  a spus premierul.

Viktor Orban a explicat că s-a crezut că politica de sancţiuni îi va afecta mai mult pe ruşi decât pe europeni.

“Este mai dureroasă pentru noi”, a remarcat şeful Guvernului de la Budapesta, subliniind că s-a crezut că politica de sancţiuni va ajuta la scurtarea războiului, obţinând un succes rapid prin slăbirea Rusiei, dar nici acest lucru nu s-a adeverit, războiul se prelungeşte.

Premierul ungar a declarat: “La început, eu am crezut că ne-am tras un glonţ în picior, dar acum este clar că economia europeană şi-a tras un glonţ în plămâni, iar acum gâfâie după aer”.

Pentru unele ţări aceasta înseamnă că nu vor avea surse de energie, altele vor avea gaze, dar la preţuri foarte mari, a explicat Viktor Orban, precizând că Ungaria se află în ultima categorie.