Actual International

Viktor Orban nu prea doreşte ca Ungaria să ajute financiar Ucraina: „Occidentul pro-război” ar trebui să plătească factura

Viktor Orban nu prea doreşte ca Ungaria să ajute financiar Ucraina: „Occidentul pro-război” ar trebui să plătească factura

Premierul ungar Viktor Orban nu este de acord ca toate ţările să ajute financiar Ucraina, dând exemplu Ungaria care se află în faţa unor decizii dificile, privind participarea sau nu la procesul de susţinere financiară a Ucrainei.

Viktor Orban a declarat la postul de radio Kossuth, potrivit agenției MTI, preluată de Agerpres că Ucraina are nevoie de un ajutor financiar de circa 5 miliarde de euro pe lună pentru a nu intra în colaps în timp ce continuă războiul cu Rusia, iar întrebarea acum este cine va oferi aceşti bani.

Viktor Orban nu prea doreşte ca Ungaria să ajute financiar Ucraina: „Occidentul pro-război” ar trebui să plătească factura

Conform șefului guvernului ungar, în prezent se poartă discuții despre cum ar trebui împărţită această contribuţie între UE şi SUA, dar și despre cum să fie împărţită mai departe contribuţia între statele blocului comunitar în cazul în care UE va participa la susţinerea financiară a Ucrainei şi dacă toate statele membre vor dori să contribuie. Orban a subliniat că Ungaria va trebui să decidă şi ea dacă doreşte să participe.

 „Vom avea bani de oferit ucrainenilor? Şi dacă da, sub ce formă vrem să-i dăm, împreună cu ceilalţi sau separat, ca donaţie sau ca împrumut?”, s-a întrebat premierul ungar.

El a estimat că această problemă se va clarifica în cursul negocierilor în cadrul UE din următoarele două sau trei luni.

În opinia acestuia, „Occidentul pro-război” ar trebui să plătească factura reconstrucţiei şi gestionării Ucrainei.

„Discuţia este despre sume inimaginabile”, a remarcat Orban, adăugând că, „nici măcar înainte de război, Ucraina nu putea încasa suficienţi bani” pentru a-şi susţine bugetul.

Viktor Orban s-a declarat din nou împotriva sancţiunilor impuse Rusiei, apreciind că acestea au avut ca efect în UE plata unei „suprataxe pentru sancţiuni” în sectorul energetic. Aceste sancţiuni au fost adoptate iniţial ca un instrument pentru a pune rapid capăt războiului şi pentru a pedepsi Rusia în urma declanşării lui, aşa că „noi (Uniunea Europeană) am făcut un plan şi am săpat o groapă pentru ruşi, dar am sfârşit prin a cădea noi în ea”, consideră premierul ungar.

„UE propune acum să mai săpăm, în timp ce Ungaria spune că ar trebui să ieşim afară”, iar aceste două abordări se ciocnesc la fiecare summit european, a adăugat Orban.

Orban a respins şi participarea Ungariei la achiziţii comune de gaze în cadrul UE, argumentând că gazele obţinute astfel vor fi mai scumpe decât cele pe care guvernul de la Budapesta le-a contractat direct din Rusia.

„Suntem mai pricepuţi în aprovizionarea cu gaz pe cont propriu, decât dacă am aştepta după alţii”, a susținut premierul ungar.