Actual International

Viktor Orban nu se lasă şi atacă din nou Uniunea Europeană. Prin sancţiunile impuse Rusiei, Europa s-a împușcat în picior

Viktor Orban nu se lasă şi atacă din nou Uniunea Europeană. Prin sancţiunile impuse Rusiei, Europa s-a împușcat în picior

Când toată lumea credea că Viktor Orban începe să cedeze în faţa Uniunii Europene din motivele bine ştiute, premierul ungar a criticat din nou Bruxelles-ul. Despre sancțiunile impuse de UE împotriva Rusiei spune că acestea au făcut Europa să se împuște singură în picior, în timp ce europenii au sărăcit, iar Kremlinul ”nu a căzut în genunchi”.

Viktor Orban nu se lasă şi atacă din nou Uniunea Europeană. Prin sancţiunile impuse Rusiei, Europa s-a împușcat în picior

Ungaria ar trebui să se pregătească pentru un război prelungit în Ucraina vecină, a declarat luni prim-ministrul Viktor Orban, criticând aspru sancţiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană, despre care a spus că „s-au întors împotriva ei” prin creşterea preţurilor la energie, relatează Reuters.

Orban, aflat într-o veche dispută cu UE asupra unora dintre politicile sale văzute la Bruxelles ca antidemocratice, a cerut încetarea luptelor pentru a pune capăt războiului şi a spus că sancţiunile împotriva Rusiei au dat o lovitură economiei Europei.

Orban, care a fost reales pentru un al patrulea mandat consecutiv în aprilie, se confruntă acum cu creşterea inflaţiei, care erodează încrederea consumatorilor, şi cu perspectiva unei recesiuni anul viitor.

Viktor Orban, despre ”sancțiunile cu care Europa s-a împușcat în picior”

El a declarat în faţa Parlamentului că nu este de mirare că guvernele cad în Europa, referindu-se la alegerile de duminică din Italia în urma cărora Giorgia Meloni se pare că va conduce cel mai de dreapta guvern de după Al Doilea Război Mondial.

„Putem spune cu siguranţă că, în urma sancţiunilor, europenii au devenit mai săraci, în timp ce Rusia nu a căzut în genunchi”, a declarat Orban. „Această armă s-a declanşat împotriva ei, cu sancţiunile cu care Europa s-a împuşcat în picior”, a adăugat el.

„Aşteptăm un răspuns, întreaga Europă aşteaptă un răspuns de la Bruxelles despre cât de mult vom continua să facem acest lucru”, a spus el, adăugând că a venit momentul să se discute sancţiunile cu Statele Unite.

Orban, al cărui guvern este în discuţii cu Comisia Europeană pentru a primi miliarde de euro din fondurile UE blocate din cauza îngrijorărilor privind respectarea statului de drept, a anunţat că guvernul său va lansa o „consultare naţională” pentru a-i întreba pe cetăţenii Ungariei despre sancţiuni.

Viktor Orban: Sancțiunile nu au fost decise în mod democratic. Vom organiza un referendum

„Sancţiunile nu au fost decise în mod democratic, ci au fost hotărâte de birocraţii de la Bruxelles şi elitele europene”, a declarat el, referindu-se la referendumul pe care l-a anunţat asupra sancţiunilor impuse Rusiei de UE din cauza războiului din Ucraina.

„Deşi cetăţenii Europei plătesc preţul, ei nu au fost întrebaţi”, a notat el, citat de DPA.

„Dacă birocraţii de la Bruxelles nu ne dau aceşti bani, pentru care Ungaria este eligibilă, atunci vom primi fondurile necesare din alte surse financiare”, a declarat Orban, adăugând că Ungaria a început discuţii cu UE şi „alţi parteneri internaţionali”. El nu a elaborat, notează Reuters.

Orban s-a folosit anterior de acest instrument de campanie pentru a obţine sprijin pentru partidul său Fidesz asupra unor politici precum drepturile homosexualilor sau migraţia.

Liderii facțiunilor parlamentare ale celor două partide de guvernământ din Ungaria, Máté Kocsis, liderul fracțiunii Fidesz, și István Simicskó, liderul fracțiunii KDNP au anunțat că vor organiza un referendum prin care să ceară părerea cetățenilor despre sancțiunile impuse Rusiei de către Uniunea Europeană, iar politicienii europeni trebuie să fie convinși că aceste sancțiuni trebuie să fie ridicate, astfel încât consultarea națională va fi un „instrument politic” în mâinile lor.