International

Viktor Orban, un nou mesaj dur către Bruxelles după ce Uniunea Europeană l-a criticat pentru discursul de la Tușnad

Viktor Orban, un nou mesaj dur către Bruxelles după ce Uniunea Europeană l-a criticat pentru discursul de la Tușnad

Viktor Orban nu numai că a pus pe jarRomânia, el chiar a agitat apele în toată Uniunea Europeană. Premierul Ungariei, Viktor Orban nu se dezice şi transmite un mesaj direct către Bruxellles. Potrivit oficialului de la Budapesta, „Bruxelles nu este șeful nostru”, iar țara sa este independentă și suverană. Reacția liderului ungar vine pe fondul criticilor lansate de blocul comunitar în urma discursului de la Băile Tușnad.

Viktor Orban un pic mai mult indiferent. „Uniunea Europeană nu este la Bruxelles, iar Bruxelles nu este șeful nostru”

„Uniunea Europeană nu este la Bruxelles. Uniunea Europeană se află la Viena, Budapesta și Varșovia, Berlin și Madrid. Aceasta este o întrebare foarte importantă. Nu vreau să mă pun cu alți europeni, dar vreau să adaug propriile noastre opinii la decizia europeană comună. Acesta este motivul pentru care participăm la fiecare decizie, ne spunem mereu părerea. Și dacă apare o poziție cu care nu suntem de acord, o vom raporta.

Bruxelles nu este șeful nostru. Suntem o națiune maghiară independentă, suverană. Luăm decizii împreună. Dacă nu sunt bune pentru noi, le spunem. Dacă nu sunt bune și le putem împiedica, decizia comună nu se va lua”, a afirmat  Orban, într-o postare pe rețelele de socializare.

Mesajul lui Orban vine după ce liderii grupurilor politice din Parlamentul European (PE) au adoptat vineri o declaraţie comună prin care condamnă declaraţiile considerate „rasiste” ale premierului ungar Viktor Orban de săptămâna trecută, de la Băile Tuşnad, şi subliniază că aceste afirmaţii reprezintă încălcări ale valorilor europene.

Reacția PE la declarațiile controversate ale lui Orban

Noul său mesaj, vine în contextul în care politicienii europeni au condamnat declarațiile pe care le-a făcut zilele trecute, la Băile Tușnad. Pentru acele afirmații, Viktor Orban a susținut, un discurs considerat rasist, asemănător celor ale naziștilor și fasciștilor din perioada celui de-al doilea război mondial.

El a spus că amestecul popoarelor europene cu non-europeni a creat o „rasă mixtă”, iar țările în care s-a întâmplat acest lucru nu mai sunt „nu mai sunt naţiuni”.