Actual Politică

Viktor Orban va fi citat prin Ambasada Ungariei în România. Autoritatea de la București trebuie să soluționeze plângerea depusă

Viktor Orban va fi citat prin Ambasada Ungariei în România. Autoritatea de la București trebuie să soluționeze plângerea depusă
FOTO: evenimentul zilei

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării,  Csaba Asztalos a anunţat astăzi că potrivit legislației, orice solicitare se soluționează cu citarea obligatorie a părților, în vederea audierilor. Astfel, Viktor Orban va fi citat prin Ambasada Ungariei în România, iar alocarea dosarului va fi una aleatorie.

Viktor Orban va fi citat prin Ambasada Ungariei în România. Autoritatea de la București are obligația legală să soluționeze plângerea depusă

„În acest caz, ca în orice caz, titularul de dosar, care va fi stabilit prin alocarea aleatorie a dosarului, va face managementul dosarului și probabil, presupun, va face această citare. Nu am mai avut o astfel de situație. Cred că citarea poate fi făcută prin reprezentanța legală a Ungariei la București, adică prin ambasadă”, a spus Csaba Asztalos, președintele CNCD.

Csaba Asztalos a spus că instituția pe care o conduce are obligația legală să soluționeze plângerea făcută de Alexandru Muraru.

„Vom face citarea părților. Dacă doresc, depun punct de vedere, dacă nu, nu. Dacă doresc, își trimit reprezentant, dacă nu, nu. După această fază, se va face o analiză a dosarului, de către titularul de dosar, o propunere de soluționare, care va intra în deliberări și se va da o soluție”, a spus președintele CNCD.

Deputatul PNL Alexandru Muraru a anunțat joi că a sesizat oficial CNCD cu privire la discursul rasist al președintelui Ungariei Viktor Orban de la Băile Tușnad.

„Declarațiile care fac apel la «puritate rasială» sunt inaccpetabile într-o Românie europeană și tolerantă. Acest discurs al premierului Viktor Orban este desprins din ideologiile rasiale care au făcut milioane de victime în secolul XX. Aceste derapaje sunt inacceptabile într-o Românie și Europă a secolului al XXI-lea care au trecut prin tragediile ideologiilor rasiale”, a spus Alexandru Muraru.

În sesizarea adresată CNCD, Muraru a adăugat că „imunitatea diplomatică a d-lui Viktor Orban nu se referă la declarații, ci la fapte care sunt circumscrise codului penal, iar imunitatea diplomatică se activează în cazul unei acțiuni oficiale, nu a unei vizite private, cum a fost cea de la Băile Tușnad”.