Actual Economic

Vin vremuri şi mai grele. Coșul cu alimente de bază, de 4 ori mai scump decât în 2016

Vin vremuri şi mai grele. Coșul cu alimente de bază, de 4 ori mai scump decât în 2016

Prețurile alimentelor și utilităților n-au stat o secundă pe loc, în ultimii şase ani, dar cu precădere în acest an. Economia globală a fost puternic zdruncinată atât de pandemia de coronavirus, cât şi de războiul din Ucraina început în luna februarie a acestui an.

Vin vremuri şi mai grele. Coșul cu alimente de bază, de 4 ori mai scump decât în 2016

Instabilitatea economică se vede direct în prețurile de la raft, de la pompă, în facturile la electricitate sau gaz, iar viața devine din ce în ce mai scumpă în raport cu salariile încasate.

Potrivit statisticilor europene, în anul 2016, coșul de cumpărături costa 15,43 euro în România, adică, potrivit cursului valutar din acel an, circa 69 de lei.

În anul 2022, prețul este de peste patru ori mai mare, coșul de cumpărături ajungând la 279 de lei

În cei 279 de lei intră o serie de alimente de bază, și anume: ulei, făină, orez, pâine, lapte, ouă, hârtie igienică, două caserole de carne de pui, două caserole de carne de porc, mezeluri, brânză, 2,5 kg cartofi, zahăr, mălai, un bax de apă, fructe și legume.

Totuși, în această sumă nu au fost incluse alte produse esențiale, cum ar fi cele de igienă personală și produsele de curățenie, și nici produse precum alcool, dulciuri sau cafea. Cu alte cuvinte, românii lasă săptămânal sute de lei la casele de marcat ale supermarketurilor.

Evoluția salariului mediu net

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, salariul mediu net din România a atins 3.937 de lei în martie 2022.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) – 9.968 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante – 2.079 lei.

Pe de altă parte, în 2016, salariul mediu net în România era de 2.086 de lei, potrivit datelor INS. Cu alte cuvinte, suma aproape că s-a dublat în decursul ultimilor șase ani, creșterea fiind de aproximativ 1,92.