Info Actual

Info Actual > Social > Virgil Musta, avertisment dur: „Vom avea cu siguranță un al doilea val de pandemie”
Social

Virgil Musta, avertisment dur: „Vom avea cu siguranță un al doilea val de pandemie”

Virgil Musta, avertisment dur! Medicul Virgil Musta, cel care a reuşit să vindece peste 400 de pacienţi infectaţi cu coronavirus, a tras un semnal de alarmă şi spune că dacă românii nu vor respecta regulile, vom brava în continuare și vom avea cu siguranță un al doilea val de pandemie.

Redăm integral interviul cu medicul Virgil Musta, coordonatorul Secției COVID de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara

„Eu totuși sper că avem un popor înțelept și inteligent, care să încerce să respecte totuși regulile și să nu braveze, pentru că, dacă nu se vor respecta regulile, vom brava în continuare și vom avea cu siguranță un al doilea val de pandemie”, spune medicul.

Realizator: Și dacă, așa cum spuneți, nu se vor respecta regulile, cam peste cât ne-am putea aștepta la un al doilea val?

„Primele cazuri vor apare cam la o săptămână, între o săptămână și două săptămâni de la relaxare și nerespectarea regulilor, apoi creșterea va fi progresivă și la un moment dat s-ar putea să ne confruntăm cu situația în care foarte mulţi pacienți să fie bolnavi. Noi avem, conform legislației, obligația să-i internăm și spitalele să fie sufocate de către pacienți, chiar dacă unii dintre ei vor face forme ușoare. Pe moment, sistemul de sănătate stă bine, în decurs de două luni el nu a fost sufocat, Secțiile de Terapie Intensivă au putut face față. Dar dacă va veni un val foarte mare de pacienți, foarte probabil că vor fi și cazuri care nu vor avea loc în spital și, Doamne ferește să ajungem în situația Italiei, sau Franței, sau Spaniei, unde, ați văzut, stăteau până se agravau la domiciliu, pentru că nu aveau unde să îi interneze și îi internau doar când erau gravi. Și toate cercetările noastre și observațiile noastre au arătat că pacienții cu cât vin mai devreme și sunt depistați mai precoce evoluția bolii este mai bună și riscul de a evolua sub forme severe, chiar și la persoanele cu risc, este mai mic”, a mai adăugat Virgil Mustea.

Realizator: Chiar asta voiam să vă întreb, dacă acest val va putea fi mai agresiv decât până acum sau mai puțin agresiv?

„Nu cred că e vorba de agresivitate a virusului în sine, este vorba de pacienții care se vor îmbolnăvi. Ați văzut, se fac cozi de către persoane în vârstă. Sunt convins că dintre aceste foarte mulți, și chiar dacă sunt mai tineri, sunt și cu risc pentru că au boli asociate, iar statistica arată că aceste persoane, dacă fac boala, fac forme severe de boală, unele critice, şi din rândul acestora în mare majoritate a cazurilor apar decesele./eradu/atataru/ Noi, în primul rând, trebuie să fim solidari, să nu fim egoişti și să ne gândim și la aceste persoane, să încercăm să-i protejăm, iar o atitudine în care noi nu respectăm regulile și devenim focare de contaminare, foarte ușor sau un singur pas este până a-i contamina și pe aceștia şi a crea o problemă…”, concide celebrul medic.

Realizator: Da, sunt mulţi în jurul nostru care spun “mie nu mi se poate întâmpla”.

„Exact. În primul rând, aceştia nu au de unde să ştie, pentru că, statistic vorbind, 3%, 4 – 5% din persoanele tinere și fără comorbidități pot face o forma severă de boală cu deces, prin structura de citokine, şi niciodacă nu ştim dacă noi suntem acea… în ce parte a statisticii suntem, în partea de 5% sau 95%. Dar eu cred că mai important este faptul că dacă ne contaminăm devenim o bombă cu efect întârziat și s-ar putea să creăm mari probleme altor persoane dragi din jurul nostru sau poate cu care lucrăm la serviciu, cu care ne întâlnim sau ne desfăşurăm activitatea”, mai spune acesta.

Realizator: În acest caz, credeți că este necesară o testare în masă?

„Da, este binevenită, dar trebuie făcută şi aceasta cu un cap, pentru că depinde să știi ce să testezi şi unde să testezi. Sunt mai multe teste pe piaţă, sunt teste de determinare a anticorpilor, atât IgM, cât şi IgG, sunt teste de determinare a antigenelor sau a ARN-ului viral. În fiecare situaţie, aceste teste pot fi bune, numai că trebuie să știi când să le folosești, pentru că dacă nu le foloseşti optim, s-ar putea să ai rezultate false, să ai evaluări false și, de fapt, să îţi faci poate mai mult rău”, este mențiunea făcută de medicul Musta despre testarea în masă.

Realizator: Domnule doctor, s-a tot vorbit despre o posibilă scădere a virulenței virusului în perioada caldă; există suficiente date adunate până acum încât să putem spune că se comportă sezonier?

„Deocamdată, nu avem date; vom putea spune la anul, pe această perioadă a anului. Deocamdată, este un virus nou, noi putem face doar comparări cu alți viruși care există deja și al căror comportament îl cunoaștem, dar nu avem toate datele şi aş prefera să nu fac referire la acest lucru, pentru că, pe de o parte, eu nu sunt epidemiolog şi nu am noţiunile necesare ca să evaluez această situaţie, pe de altă parte, eu cred că nici epidemiologii nu sunt siguri, aţi văzut, sunt tot felul de teorii care încă nu sunt demonstrate, pentru că istoria nu a reușit să le demonstreze sau să le infirme sau să le confirme.

Realizator: Ce condiții credeţi că ar trebui îndeplinite astfel încât să apară o imunizare naturală în masă?

„Natural, imunizarea în masă şi naturală apare natural prin îmbolnăvire. Acum, noi trebuie să avem grijă ca această imunizare să nu fie bruscă, pentru că atunci vom avea pierderi mari. Vor fi foarte mulți pacienți bolnavi deodată, sistemul de sănătate nu va face față și vom avea cazuri grave, cu decese. Dacă reușim să prelungim platoul pandemiei, este bine, pentru că vom avea cazuri unele se internează, altele într-un procent decedează, pentru că statistica nu iartă, dar avem mult mai mare posibilitatea de a trata și a ajuta pacienții care au șanse de a scăpa”, a adăugat el.

Realizator: Există un protocol actualizat de tratament la Timișoara? Ați făcut așa ceva?

„Da, noi avem un ghid terapeutic pe care încercăm să introducem noutățile pe care le aflăm din studiile clinice din străinăate și din cercetările din străinătate, dar care, în mare, este același cu ghidul sau protocolul terapeutic care este la nivel național și la care acum se lucrează la el și va apărea în foarte scurt timp”, mai spune doctorul.

Realizator: Dar care este noutatea aplicată?

„În primul rând, nu am fost primii, dar printre primii care am introdus terapia anticoagulantă precoce în această boală. Pentru că s-a văzut că mare parte din patogenia bolii, și mai ales la formele severe, se datorează unei hipercoagulabilități cu tromboze pe vasele mici la nivelul diferitelor organe – plămâni, inimă, creier, rinichi, ficat -, care la un moment dat pot duce și la o insuficiență multiplă de organe. Și, atunci, acestea erau cercetările, acestea erau dovezile pe care le-am analizat din diferite rapoarte europene și internaționale, și am considerat că este bine să acționăm profilactic. Se știe, și nu numai aici, în bolile cardiovasculare, că terapia profilactică întâmpină apariția coagulărilor care, la un moment dat, se pot manifesta, adică la un moment dat mecanismul patogenic declanșează o cascadă de reacții pe care foarte greu o poți opri. Dar se pare că teoria a funcționat, pentru că, din momentul când am introdus aceste terapii precoce, și nu numai, poate uneori, în anumite cazuri, în funcție de anumite criterii pe care le avem noi, biologice, am introdus și corticoterapia acolo unde se putea, cazurile au evoluat bine, ceea ce ne bucură, și nu au mai ajuns pe secții de terapie intensivă, ceea ce este important”, a încheiat Virgil Musta, potrivit RRA.