Actual Economic

Virgil Popescu, anunţ tranşant: Gazele nu se ieftinesc, nici nu se scumpesc. Avem gaze suficiente cât să trecem iarna

Virgil Popescu, anunţ tranşant: Gazele nu se ieftinesc, nici nu se scumpesc. Avem gaze suficiente cât să trecem iarna
FOTO: evenimentul zilei

Ne aşteaptă o iarnă grea. Explozia preţurilor la gaze, energie electrică şi implicit alimente, războiul de la graniţă ne va face să strângem cureaua la modul cel mai drastic. La toate acestea, rușii se declară pregătiți să închidă Europei robinetul de gaze, numai că în România, autoritățile sunt optimiste. Avem gaze suficiente cât să trecem iarna. Că le avem, e bine, dar întrebarea este dacă ne permitem să le plătim?

Virgil Popescu, anunţ tranşant: Gazele nu se ieftinesc, nici nu se scumpesc. Avem gaze suficiente cât să trecem iarna

„Cu cât crește prețul la gaze în momentul de față și producătorii români vând la prețul mai scump, cu atât 80% din diferența de preț, e o schemă mai largă de compensare, se duce la buget și se întoarce la români. La gazele naturale nu văd nicio problemă, cum nu văd nici la curentul electric, pentru că există un plafon.”, ne asigură Virgil Popescu, ministrul Energiei, invitat la podcastul EVZ Capital „România lui Cristache”.

Virgil Popescu: vom avea preț fix la gaze – 0,31 Lei/Kwh

Deși se discută întoarcerea la o piață reglementată, ministrul Economiei susține că nu este nevoie, întrucât există o reglementare generală în acest moment.

“Producătorii care vând en-gros către furnizorii, care la rândul lor revând către clienții casnici, au obligația să vândă cu 150 de lei, preț fix. Și către PET-uri (n.r. Producătorii de Energie Termică) au obligația să vândă cu 250 de lei, preț fix pe MW. Iar la rândul lor, prețul pentru populație este clar. Pentru gazul natural este 31 de bani cu toate taxele cu tot. Adică avem o reglementare foarte clară pe tot lanțul a prețului gazului natural către populație.”, a mai declarat Virgil Popescu.

Nu există nicio şansă legată de ieftinirea gazelor

Românii nu trebuie să mai spera la o ieftinirea a preţului la energia electrică. Războiul din Ucraina și tulburările pe care acesta le-a cauzat pe piața energetică din Europa au spulberat această speranță.

„O reducere a prețului, mai mult decât e acum, nu e posibilă, pentru că trebuie să fim onești și să spunem oamenilor adevărul: bugetul e cel pe care l-am făcut public și aceștia sunt banii din care putem să facem compensarea prețului la energie și gaze”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Interviul cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, poate fi urmărit pe canalul de Youtube EVZ Capital, la podcastul „România lui Cristache”.