International

Vizitei Papei Francisc în Ungaria. Se va celebra Sfânta Liturghie în Piața Kossuth din Budapesta

papa-francisc-shutterstockfoto-scaled
Foto: shutterstock.com

Momentul culminant al vizitei Papei Francisc în Ungaria va fi slujba de duminică, 30 aprilie, în Piața Kossuth din Budapesta, a informat Conferinţa Episcopilor Catolici din Ungaria (MKPK), după întâlnirea obișnuită de primăvară

Potrivit comunicatului, membrii MKPK și-au exprimat din nou bucuria că Papa Francisc va efectua o vizită pastorală în Ungaria în perioada Paștelui, între 28-30 aprilie.

De două ori în Ungaria

„Călătoria apostolică a Papei este un eveniment foarte important nu numai pentru catolici, ci și pentru toți maghiarii de aici și de dincolo de graniţele Ungariei”, au afirmat membrii MKPK, adăugând că Ungaria este singura țară, în afară de Italia, pe care Papa Francisc o va vizita chiar de două ori.

Având în vedere vârsta arhiepiscopului, întâlnirile vor avea loc în locații din Budapesta, însă dat fiind faptul că este vorba despre o vizită în țară, munca lui Tamás Tóth, secretar și coordonator general al MKPK, precum și personalul care pregătește călătoria apostolică sunt ajutaţi și de coordonatorii diecezani.

Programul Papei

Membrii MKPK au prezentat şi programul vizitei Papei Francis la Budapesta, anunţat anterior. Astfel, conform programului, în dimineața zilei de vineri, 28 aprilie, după sosirea sa, Papa Francisc se va întâlni mai întâi, în calitatea sa de șef al statului, în Palatul Sándor, cu preşedintele Ungariei, iar apoi cu premierul Viktor Orbán.

Vineri după-amiază, la ora 17:00, Capul Bisericii Catolice se va întâlni cu episcopi, preoți, diaconi, călugări şi studenți preoți în Bazilica Sfântul Ștefan din Budapesta, participarea fiind coordonată și de comunitățile monahale.

Sâmbătă, 29 aprilie, Papa Francisc va efectua o vizită privată la Căminul de copii romano-catolici pentru nevăzători „László Batthyány”, fondat de sora Anna Fehér, în 1982. Instituția oferă la scară națională servicii copiilor și elevilor cu dizabilități multiple și cu deficiențe de vedere care sunt în îngrijirea statului.

După aceea, Papa Francisc se va întâlni cu săracii și refugiații la Biserica Sf. Elisabeta, situată în Piața Rózsák din Budapesta, întâlnire care va fi organizată de MKPK, de organizații de caritate și sociale.

Sâmbătă după-amiază, la  Sala Sporturilor „László Papp” va avea loc o întâlnire cu tineretul, al cărui punct culminant va fi vizita Papei la ora cinci și jumătate. La întâlnire sunt așteptați să participe în special elevi de liceu şi studenţi catolici.

Sâmbătă seara, Suveranul Pontif se va întâlni cu membrii Societății lui Isus, respectiv cu călugării iezuiți, în clădirea Nunțiaturii Apostolice.

Momentul culminant al vizitei Papei Francisc va fi celebrarea Sfântei Liturghii, care va începe duminică, 30 aprilie, la ora 10:30, la care membrii corpului episcopal aşteaptă pe toată lumea din Ungaria și din țările învecinate.

Pregătiri

Duminică după-amiază, înainte de plecarea sa, Papa Francisc va vizita Universitatea Catolică Pázmány Péter.

Corpul episcopal a cerut ca noi toţi „să ne pregătim cu rugăciune pentru întâlnirea cu Sfântul Părinte, să rostim des rugăciunea de pregătire a vizitei Papei Francisc și să mărturisim împreună, în concordanţă cu deviza călătoriei Sfântului Părinte, că Hristos este viitorul nostru”.