Actual International

Vladimir Putin a semnat un decret care facilitează şederea ucrainenilor în Rusia. Câţi bani primesc aceştia

Vladimir Putin a semnat un decret care facilitează şederea ucrainenilor în Rusia. Câţi bani primesc aceştia

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care simplifică şederea şi dreptul de muncă pentru sute de mii de persoane care au părăsit Ucraina şi se află în Rusia după startul ofensivei militare a ruşilor, relatează AFP. Decretul stabileşte şi plăţi lunare de pensii de 10.000 de ruble (170 de dolari) pentru persoanele care au fost forţate să părăsească teritoriul Ucrainei începând cu 18 februarie.

Vladimir Putin a semnat un decret care facilitează şederea ucrainenilor în Rusia. Câţi bani primesc aceştia

Vladimir Putin a semnat sâmbătă un decret care introduce beneficii financiare pentru persoanele care au părăsit teritoriul ucrainean şi s-au mutat în Rusia. Potrivit acestor noi ,,măsuri temporare” deţinătorii unui paşaport ucrainean, precum şi locuitorii teritoriilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk vor putea rămâne în Rusia ,,nelimitat„. Conform datelor furnizate de ONU, până la 2 milioane de refugiaţi din teritoriile ocupate ale Ucrainei s-ar putea afla în Rusia.

Potrivit acestor noi „măsuri temporare”, deţinătorii de paşaport ucrainean, dar şi locuitorii regiunilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, vor putea rămâne în Rusia „o perioadă nelimitată”.

Până în prezent, ei puteau rămâne în Rusia doar 90 de zile, într-un interval de 180 de zile. Pentru o şedere mai îndelungată, ei aveau nevoie să obţină un permis de muncă sau o autorizaţie specială.

Doritorii au acum dreptul de a munci în Rusia fără să obţină un permis. Însă, pentru a profita de noua măsură, ei trebuie să accepte să li se ia amprentele, să li se facă fotografia pentru identificare şi să se supună unui examen medical pentru depistarea bolilor infecţioase sau a droguriloe.

Textul interzice expulzarea din Rusia a cetăţenilor ucraineni, în afara persoanelor eliberate din închisoare sau considerate periculoase pentru securitatea Rusiei.

De asemenea, decretul, publicat pe un portal guvernamental, stabileşte plăţi lunare de pensii de 10.000 de ruble (170 de dolari) pentru persoanele care au fost forţate să părăsească teritoriul Ucrainei începând cu 18 februarie. Persoanele cu dizabilităţi vor fi, de asemenea, eligibile pentru acelaşi sprijin lunar, în timp ce femeile însărcinate au dreptul la un beneficiu unic, relatează Reuters.

Decretul precizează că plăţile vor fi efectuate pentru cetăţenii Ucrainei şi pentru autointitulatele Republici Populare Doneţk şi Luhansk, două entităţi separatiste susţinute de Rusia în estul Ucrainei pe care Moscova le-a recunoscut ca independente în februarie, într-o mişcare condamnată de Ucraina şi de Occident ca fiind ilegală.