Info Actual

Info Actual > Politică > Vladimir Putin amână referendumul: ”Prioritatea noastră este sănătatea”
Politică

Vladimir Putin amână referendumul: ”Prioritatea noastră este sănătatea”

Vladimir Putin amână referendumul: ”Prioritatea noastră este sănătatea”. Din cauza epidemiei de coronavirus, preşedintele Rusiei a decis amânarea referendumului pentru modificarea Constituţiei. Actualul mandat prezidenţial expiră în 2024.

În ianuarie, Putin lansase o reformă constituţională, la care a adăugat în martie un amendament, conform căruia ar putea rămâne preşedinte încă două mandate, fiindcă cele de până acum nu vor mai fi luate în considerare. Conform legislaţiei actuale, şeful statului rus nu poate fi ales de mai mult de două ori consecutiv.

„Știţi cât de tare, cât de serios tratez această problemă. Și, desigur, vă voi cere să veniți şi să vă exprimați opţiunea în legătură cu această problemă – o chestiune principială, cheie pentru țara noastră, pentru societatea noastră.
Cu toate acestea, așa cum am spus mai devreme, acum prioritatea noastră absolută este sănătatea, viața și siguranța oamenilor. Prin urmare, consider că votul ar trebui amânat la o dată ulterioară.
Vom vedea modul în care va evolua situația în regiuni și în țară, per ansamblu și, bazându-ne pe opinii profesionale, pe recomandările medicilor şi ale specialiștilor, vom lua o decizie cu privire la o nouă dată de votare”, este mesajul lui Vladimir Putin, conform RADOR.

Reforma, contestată de opoziţie, ar trebui validată printr-un vot popular, care fusese programat pe 22 aprilie.